Penta chystá další akvizice ve facility managementu

Pohled z kanceláří (vizualizace)

Pohled z kanceláří (vizualizace) Zdroj: Penta

Investiční skupina Penta má chuť na další akvizice v oblasti facility managementu, do kterého patří například správa budov. Jde hlavně o oblasti, v nichž společnost AB Facility, jež Pentě patří, dosud nemá silné zastoupení. Penta už kvůli dalšímu rozvoji AB Facility vyměnila vedení firmy.

„Minulý management už svou roli odehrál,“ uvedl investiční ředitel Penty Zdeněk Kubát. Novým generálním ředitelem se stal Pavel Ivanyi, dosavadní šéf bezpečnostní služby G4S Česká republika. Ve funkci vystřídal Miroslava Tvrdého, který se vrátil do investiční firmy Genesis Capital. Právě ta AB Facility v roce 2011 prodala.

V České a Slovenské republice se potenciálním akvizičním cílem mohou stát například společnosti, které se zabývají údržbou strojů v továrnách. V Polsku jsou to podniky ze sféry technického facility managementu, které mimo jiné zajišťují provoz technologií v budovách.

Prodej AB Facility zatím Penta nechystá. „Předpokládáme, že další strategii budeme řešit až za tři roky,“ uvedl investiční šéf Penty.

Pro letošní rok plánuje AB Facility tržby kolem 2,8 miliardy korun a provozní zisk na úrovni 120 milionů. Firma se chce v příštích letech dostat na ziskovou marži kolem šesti procent.