Penta expanduje ve zdravotnictví, na Slovensku rozšiřuje síť nemocnic

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Investiční skupina Penta rozšiřuje své aktivity ve slovenském zdravotnictví. Dohodla se s vlastníky společnosti Nemocnice a polikliniky na odkoupení jejich podílů v této firmě, která provozuje nemocnice ve třech městech na středním Slovensku. Skupina prostřednictvím sítě Svet zdravia v současnosti řídí v zemi osm regionálních nemocnic.

„Naším cílem je vybudovat síť regionálních nemocnic, které přinesou dostupnou a kvalitnější zdravotní péči. Tři nové nemocnice nám umožní tento náš záměr začít realizovat i ve středoslovenském regionu,“ uvedl v tiskové zprávě partner Penty Eduard Maták.

Hodnotu transakce, které podléhá schválení slovenského antimonopolního úřadu, Penta nezveřejnila. Po jejím dokončení skupina převezme provoz nemocnic v Rimavské Sobotě, Banské Štiavnici a v Žiaru nad Hronom. Tato zdravotnická zařízení loni podle Penty vykázala tržby 25,5 milionu eur (zhruba 700 milionů korun) a hospodařila se ziskem. Zaměstnávají přes 1100 pracovníků.

Penta investuje do zdravotnictví také v dalších zemích. V Česku třeba ovládá společnost Česká lékárna, která řídí síť stovek lékáren Dr.Max. V Polsku zase letos koupila nemocniční síť EMC Instytut Medyczny.

Penta
Penta je středoevropská investiční skupina, založena byla v roce 1994. Investuje především do energetiky, maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, zábavního průmyslu, bankovnictví a realit. Působí ve více než deseti zemích Evropy. Loni hospodařila s čistým ziskem 147 milionů eur, hodnota aktiv skupiny činila 5,9 miliardy eur.