Penta loni vydělala méně, Aero Vodochody ale neprodá

Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta před kancelářským komplexem Florentinum

Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta před kancelářským komplexem Florentinum Zdroj: E15 - Michael Tomes

Skupině Penta Investments loni klesl čistý zisk na 100 milionů eur (zhruba 2,75 miliardy korun) z předloňských 147 milionů eur (asi čtyři miliardy korun). Penta zároveň oznámila změnu strategie a potvrdila, že prodej výrobce letadel Aero Vodochody není na pořadu dne.

Do nových projektů a expanzí loni skupina investovala 200 milionů eur (5,5 miliardy korun). Část z toho šla i do modernizace a rozvoje stávajícího portfolia. Skupina loni zahájila a částečně uzavřela tři transakce - koupi sítě nemocnic v Polsku ECM Instytut Mediczny a koupi dvou polské sítě lékáren Partner Pharma.

Zároveň oznámila převzetí další polské lékárenské sítě Apteka Mediq. Kupní cenu, 55 milionů eur (1,5 miliardy korun) Penta podle partnera společnosti Marka Dospivy zaplatila teprve v pondělí.

V Bratislavě na Slovanech loni Penta koupila rezidenční projekt. Naopak v Česku se skupina zbavila sítě zdravotnických ambulancí MediClinic.

Skupina také poodhalila své plány na nejbližší roky. „Po dvaceti letech fungování měníme svou strategii na dlouhodobého hodnotového investora. Zužujeme portfolio z 20 na zhruba deset firem. Budeme se zaměřovat pouze na ty s minimální roční EBITDA (zisk před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace - pozn. red.) 20 milionů eur. Cílová EBITDA takových společností však je 50 milionů korun a více,“ prohlásil Dospiva.

Aero neprodáme

Skupina Penta má na investice v letošním roce připraveno 500 milionů eur (13,7 miliardy korun). Chce koupit čtyři projekty, s jejichž majiteli nyní jedná. Rozvíjet chce Penta hlavně rozvoj stávajících odvětví skupiny, především zdravotnictví, maloobchodu, výroby a finančních služeb v Česku, na Slovensku, v Polsku a Německu.

„Ani jeden z těchto projektů není aktuálně na trhu, je to spíše naše vlastní iniciativa. Oslovili jsme současné majitele, zda by nechtěli prodávat,“ poznamenal partner skupiny Jaroslav Haščák. Bližší informace o společnostech, například v jaké zemi či oboru působí, sdělovat nechtěl. „Na konci loňského roku jsme měli na účtu volných 200 milionů eur. Pět set milionů eur tak můžeme dát dohromady bez nutnosti nějakou společnost prodávat,“ dodal Haščák.

Dospiva také definitivně uzavřel téma možného prodeje výrobce letadel Aero Vodochody. Firma má prý velký potenciál, do roku 2017 by prý měla dokonce ztrojnásobit své tržby. V minulých měsících dokonce nabírala nové zaměstnance. Problém však podle Dospivy představuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků. „Uvažujeme o tom, že budeme muset obnovit vlastní studijní obor letecký technik,“ podotkl Dospiva.

Prodej PetCentra co nejdříve

Naopak prodejce chovatelských potřeb PetCentrum se chce Penta zbavit ještě v letošním druhém čtvrtletí. Skupina bude aktivní i na realitním trhu. Aktuálně dokončila koupi administrativního projektu ve varšavské čtvrti Mokotów, což je širší centrum polského hlavního města. Tam je vydáno územní rozhodnutí na 25 tisíc metrů čtverečních kanceláří. Začít stavět chce skupina v polovině příštího roku, stavba pak potrvá 18 měsíců.

V Česku aktuálně dokončuje základní desku administrativní budovy v projektu Waltrovka a plánuje postavit kancelářskou budovu na pražském Smíchově.