Penta se zbavila sítě ordinací MediClinic, prodala je svým exmanažerům

Marek Dospiva, Penta

Marek Dospiva, Penta Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Investiční skupina Penta prodala síť lékařských ambulancí MediClinic, která zahrnuje 140 ordinací po celé České republice. Jejími majiteli se stali bývalí manažeři Penty Pavel Vajskebr a Eduard Bláha.

MediClinic poskytuje všeobecnou i specializovanou péči více než stovce tisíc pacientů a v roce 2012 vykázala tržby 233 milionů korun. Cenu transakce její aktéři nezveřejnili.

Skupina se ambulancí zbavila v rámci strategie, která předpokládá postupný odprodej menších firem z jejího portfolia a zaměření na projekty s potenciálem vysokého růstu.

„Pavel Vajskebr a Eduard Bláha jsou osvědčení manažeři, a proto nemáme o další perspektivu MediClinicu obavu,“ dodal investiční ředitel Penty Václav Jirků.

Vajskebr v Pentě pracoval šest let. V březnu opustil post generálního ředitele firmy České lékárny, nejdůležitější součásti holdingu lékáren Dr.Max. Bláha zase pracoval pro Pentu jako šéf lázní v Jáchymově a později i v Luhačovicích, je prezidentem Svazu léčebných lázní České republiky. Má rovněž úzké spojení s MediClinicem, před prodejem předsedal jeho dozorčí radě.

Investiční skupina Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově. V České republice provozuje třeba již zmíněný lékárenský řetězec Dr.Max či sázkovou kancelář Fortuna.