Philip Morris chce spustit revoluci v konzumaci tabákových výrobků, jeho nový produkt zatím nepodléhá dani

Cigareta bez dýmu

Cigareta bez dýmu Zdroj: PM

Philip Morris
2
Fotogalerie

Kutnohorský Philip Morris ČR, v pololetí meziročně zvýšil čistý zisk o čtvrtinu na 1,6 miliardy korun. Tržby tabákové společnosti vzrostly o sedm procent na 5,8 miliardy korun.

Protikuřácký zákon, který začal v Česku platit na konci května se zatím podle výsledků tabákového obra na spotřebě cigaret projevil velmi okrajově. Nyní je podle oslovených odborníků otázkou, jak se na tržbách tabákových firem projeví striktní zákaz kouření, který platí v restauracích od léta.

"Zatímco celkový trh cigaret v Česku mírně vzrostl, náš podíl zůstal stejný. Pokračující růst tržního podílu značek Marlboro, L&M a Chesterfield byl totiž kompenzován nižším podílem místních značek," uvedl generální ředitel Philip Morris ČR Árpád Könye.

Philip Morris se již ale nespoléhá pouze na cigarety a tabák, které podléhají stále intenzivnějším restriktivním opatřením. Na český trh ve vybraných městech nově vstoupil s bezdýmnými výrobky Heets a Iqos. Jedná se o elektronické zařízení, které zahřívá speciální tabákové náplně na hranici spalování, ale náplň nehoří. „Tabákový aerosol, který uživatel vdechuje obsahuje o 90-95 procent méně škodlivých látek, než klasická cigareta,“ uvedl k produktu šéf amerického protikuřáckého úřadu Scott Gottlieb, jehož instituce výrobek testovala s tím, že se pro kuřáky jedná o rozumnou alternativu.

 Produkt je pro tabákového výrobce v České republice zajímavý i tím, že na rozdíl od osmnácti zemí EU zde zatím nepodléhá spotřební dani z tabákových výrobků. Je totiž zařazen do kategorie s E-cigaretami, šňupacím a žvýkacím tabákem, které jsou od spotřební daně osvobozeny. Resort financí tak byl již dříve médii kritizován, že s přípravou daně zaspal. Ministerstvo se bránilo tím, že preferuje spojený přístup pro zdanění tohoto produktu v rámci celé EU. „Vzhledem k tomu, že nelze odhadnout, jak dlouho bude unijní proces probíhat, začalo Ministerstvo financí připravovat vlastní legislativní návrh. Konečná podoba novely zákona o spotřebních daních by měla být hotova v řádu měsíců, uvedla v březnu Monika Bačová z oddělení komunikace ministerstva financí. Z aktuálního vyjádření tiskového odboru ministerstva financí ale vyplývá, že k přílišnému posunu nedošlo a minimálně celý příští rok nový tabákový výrobek spotřební dani podléhat nebude.

Zdeněk Vojtěch, který Bačovou na ministerstvu nahradil k tomu včera uvedl: „Legislativní proces ohledně úpravy zdanění zahřívaných tabákových výrobků již byl zahájen. V současné době se pracuje na paragrafovém znění úpravy a dolaďují se podrobnosti se správcem daně a ostatními orgány státní správy. Proces je nastaven tak, aby na podzim letošního roku mohlo proběhnout interní a následně vnější připomínkové řízení, poté bude návrh předložen vládě. Účinnost novely se předpokládá od 1. 1. 2019, " uvedl Vojtěch.