Pivovary Lobkowicz Group navýšily základní kapitál na 1,9 miliardy

Pivo Lobkowicz

Pivo Lobkowicz Zdroj: CC BY 3.0: Viktor Fiala; Wikimedia Commons

Skupina Pivovary Lobkowicz navýšila svůj základní kapitál ze dvou milionů korun na 1,87 miliardy korun. Společnost minulý týden vstoupila na pražskou burzu a je v současnosti jediným pivovarem, jehož akcie jsou zde obchodovány. Základní kapitál firmy po navýšení tvoří 11,687 milionu kmenových akcií na majitele v zaknihované podobě o jmenovité hodnotě 160 korun. Účinky zvýšení nastaly ke 23. květnu.

„V souvislosti se zvýšením základního kapitálu byly kapitalizovány všechny akcionářské půjčky, v důsledku čehož v současnosti nemají akcionáři z tohoto titulu žádné pohledávky za společností,“ uvedla firma s tím, že její kladný vlastní kapitál přesahuje v současnosti hodnotu jedné miliardy korun.

Skupina již dříve uvedla, že prodala ve veřejné nabídce včetně nadlimitní opce celkem 2,53 milionu kusů akcií za bezmála 405 milionů korun. Součástí nabídky měly být původně i 3,4 milionu akcií současných akcionářů, ti se však rozhodli většinu svých cenných papírů zatím nechat. Kromě tuzemských projevili o akcie zájem investoři z Rakouska, Polska, Maďarska a Slovenska. Poptávka po akciích firmu překvapila.

Rozšíření distribuce a akvizice

Z peněz z emise chce skupina až 200 milionů Kč investovat do rozšíření distribuční sítě a získávání nových zákazníků v gastronomii. Zhruba 100 milionů má být využito na předjednanou akvizici nejmenovaného pivovaru, kterou společnost chce dokončit letos. Investovat peníze z prodeje akcií hodlají Pivovary Lobkowicz také kvůli většímu průniku na zahraniční trhy, zejména na Slovensko, do Ruska a dalších zemích bývalého Sovětského svazu.

Pivovary Lobkowicz jsou pátým největším výrobcem piva v Česku. Součástí skupiny jsou pivovary v Uherském Brodě, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a Černé Hoře na Blanensku.