Platby kartou na poště? Nové vedení se nikam nehrne

Česká pošta, ilustrační foto

Česká pošta, ilustrační foto Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Celé roky se už mluví o možnosti platit na pobočkách České pošty platební kartou. Počátkem letošního jara to už vypadalo, že se projekt uskuteční, ale opět z něho sešlo. Částečně za to může personální zemětřesení, které se za posledního půl roku ve státním podniku odehrálo.

„Změna vedení opravdu odložila zavedení placení kartou a pan Elkán (nový generální ředitel České pošty – poznámka autora) se odmítá na toto téma potkat,“ uvedl zdroj blízký karetním společnostem. Oficiálně zůstává kamenem úrazu cena. Navzdory několika ústupkům ze strany karetních společností Česká pošta stále trvá na tom, že si nemůže dovolit platit požadované mezibankovní poplatky.

„Například u poštovní poukázky je průměrná svěřená hodnota 1500 korun a odměna pro poštu – takzvané poukázečné – činí 22 korun. Poplatek odvedený acquirerovi, tedy zprostředkovateli, za platbu kartou by v takovém případě, při uvažovaném poplatku například jedno procento, činil 15 korun. Ty by musela hradit Česká pošta, což je ekonomicky nepřijatelné. Tento typ plateb by pak byl významnou ekonomickou zátěží,“ tvrdí mluvčí pošty Marta Selicharová.

MasterCard cenu snížil

Zdá se ale, že pošta by nemusela platit zdaleka tolik. Podle upravené nabídky společnosti MasterCard pro Českou poštu, kterou má deník E15 k dispozici, by pošta platila pevný poplatek 1,40 koruny za transakci. Při průměrné hodnotě 1500 korun by se jí to významně vyplatilo.

„MasterCard upravil ekonomické podmínky přijímání karet MasterCard a Maestro na České poště. Podle propočtů a diskuzí zvolil vyhovující úroveň i model. Nyní tedy zbývá, aby Česká pošta objednala terminály a přijímání karet zprovoznila,“ potvrzuje Miroslav Lukeš, šéf tuzemské pobočky MasterCardu. „Jsme si jisti, že držitelé našich karet by možnost platby kartou na poště uvítali. Podle průzkumu se jedná o jednu z nejdůležitějších oblastí, kde jim možnost platby kartou chybí.“

Pošta může ušetřit v zahraničí

Po nedávném rozhodnutí Evropského nejvyššího soudu, který od ledna příštího roku zastropuje poplatky za platbu kartou u přeshraničních transakcí, se pro poštu nabízí další možnost. Najít si zahraničního poskytovatele. „Tam jsou poplatky s pevnou sazbou dvě desetiny procenta u debetních karet a tři desetiny procenta u kreditních karet,“ uvádí Marcel Gajdoš ze společnosti Visa.

Při zhruba 3,4 tisíce poboček a potřebě zhruba čtyř až pěti terminálů na pobočku jde o docela slušnou zakázku. Podle zdrojů deníku E15 si na poště nejsou jistí, zda mohou zakázku přihrát partnerské ČSOB, která na poštách provozuje Poštovní spořitelnu, anebo musejí vypsat zakázku. Existují dva protichůdné právní názory.