Počty zahraničních turistů loni lámaly rekordy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

Vedle výroby automobilů si Česká republika zřejmě připíše do své pomyslné knihy rekordů za loňský rok i příjezdovou turistiku. Počet zahraničních turistů loni s největší pravděpodobností překonal hranici 6,7 milionu, což je dosavadní rekord z roku 2007. Naznačují to údaje Českého statistického úřadu za tři čtvrtletí i poznatky hoteliérů za zbytek roku.

„Je to tak, loňský rok byl určitě výborný, lepší než ty předchozí,“ řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Přílišný jásot hoteliérů ale brzdí tržby, které nerostou stejným tempem. Praha a celá Česká republika dostala podle podnikatelů díky nízkým cenám nálepku low-cost destinace, která láká méně solventní hosty. „Turisté utrácejí méně peněz, čerpají méně služeb, obejdou se třeba v hotelu bez večeře,“ doplnil Stárek.

Zlomení čtyři roky starého rekordu předpokládá i Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Podle ní jsou hlavním tahounem růstu Rusové a Poláci, jejichž životní úroveň stoupá. „V první trojce národností tak dlouhodobě druhé Brity a třetí Italy vystřídaly právě tyto národnosti,“ uvedl viceprezident asociace Tomio Okamura.

Otázkou zůstává, jakým směrem se vydá cestovní ruch v letošním roce. „Jednou z hlavních proměnných bude vývoj německé ekonomiky, odkud k nám každoročně přijede asi 20 procent zahraničních turistů,“ říká šéf státní agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Podle něj lze od letoška čekat změny ve složení turistů, tedy pokles příjezdů ze zadlužených evropských zemí a zároveň nárůst ze zemí jako Rusko, Brazílie, Indie a Čína. „Tam je určitě obrovský potenciál. Celkově lze v incomingu očekávat stagnaci, případně mírný nárůst do dvou až tří procent,“ uzavřel Vondruška. Hoteliér Stárek je v otázce příjezdů ze zahraničí méně optimistický, připouští i pokles. Zároveň doufá, že hotely letos uvítají více českých hostů.

Rok 2011 2010 2009 2008 2007 2006
Počet zahraničních turistů (v mil.) přes 6,7* 6,33 6,03 6,65 6,68 6,44

* odhad Czech Tourism
Pramen: Český statistický úřad