Podle Valenty je zastavení arbitráže možné. Čeká prý na Babišovy návrhy

Ivo Valenta

Ivo Valenta Zdroj: Anna Vackova, E15

Zastavení mezinárodní arbitráže, kterou zahájily kyperské firmy senátora Iva Valenty ovládající sázkovou společnost Synot, je podle Valenty stále možné. Nabídka na jednání od ministerstva financí ale zatím nepadla, řekl. Ministerstvo se podle dnešního vyjádření smírnému řešení nebrání, ale návrhy musí předložit firmy ovládané Valentou.

Firmy zahájily arbitráž kvůli údajným zmařeným investicím za odebraná povolení k provozování videoloterijních terminálů. Podle ministerstva financí požadují nejméně jednu miliardu korun jako kompenzaci.

„Ministerstvo financí je vždy připraveno hledat cesty ke smírnému řešení sporů. V případě kyperských společností pana Valenty WCV World Capital Ventures Cyprus Limited a Channel Crossings Limited však žalobci svůj nárok dostatečně nezdůvodnili, nárokovanou náhradu škody nedoložili a nevyčíslili a ani neuvedli, v čem by mělo smírné řešení sporu spočívat,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Možnost odvrácení sporu je tak nyní jak z právního, tak z faktického hlediska podle něj plně v rukou společností ovládaných Valentou. „Ministerstvo financí se přitom v současné době plně soustředí na přípravu úspěšné obrany ČR v arbitrážním řízení,“ dodal.

Ministerstvo původně vydávalo licence na videoloterijní terminály na dobu až deseti let. Po rozhodnutích Ústavního soudu z let 2011 a 2013 ale začalo povolení rušit

Ministerstvo už minulý týden označilo nárok kyperských firem za neoprávněný a mluví také o možném zneužití mezinárodní arbitráže českým občanem. „Ta druhá strana bojuje samozřejmě. To, co vyslala, je úsměvné, ale je to legitimní, takže to nebudu ani kritizovat, ani to nebudu nijak komentovat,“ řekl k tomu Valenta.

Částku, kterou by Valentovy kyperské firmy v arbitráži chtěly získat, ani další podrobnosti Valenta sdělit nechtěl. Podle něj to arbitrážní proces nedovoluje. Vyřešení sporu mimo arbitráž je podle něj ale stále možné.

„Lidé z managementu ani právníci nikdy netvrdili, že by nesedli za kulatý stůl a neřešili to. Vždycky se může jednat,“ uvedl Valenta. Nabídka na jednání ale zatím nepadla a senátor si není ani jist, jestli bude přednesena. „Je tam pan ministr (Andrej Babiš). Nevím, jestli je to člověk, který jde na dohody,“ poznamenal Valenta.

Upozornil na to, že zástupci kyperských firem dali před zahájením arbitráže ministerstvu rok na nalezení společného řešení. Ze strany státu k tomu ale podle Valenty nebyla vůle. Zástupce firem prý nejprve odmítli na ministerstvu financí přijmout a když se schůzka nakonec uskutečnila, „jeli zdržovací taktiku a nechali to tak, neřešili to“. „Prostě jsou tak arogantní, že si myslí, že jsou hodně silní,“ dodal Valenta.

Obce bojují proti hazardu

V rozhovoru pro Parlamentní listy Valenta uvedl, že od začátku směřovaly návrhy kyperského managementu k nefinančnímu narovnání. Požadoval po ministerstvu financí, aby nechalo v platnosti všechna řádně vydaná povolení na videoloterijní terminály, jejichž platnost vesměs končí v roce 2017.

Ministerstvo původně vydávalo licence na videoloterijní terminály na dobu až deseti let. Po rozhodnutích Ústavního soudu z let 2011 a 2013 ale začalo povolení rušit, aby vyšlo vstříc obcím, které chtěly herny vykázat.
Valenta ovládá skupinu Synot.

Firmu založil s otcem a bratrem v roce 1991. Zpočátku se zaměřila na provozování výherních automatů, nyní podniká i v dalších oblastech. Její vrcholový management sídlí na Kypru. Valenta loni na podzim vstoupil i do vrcholné politiky, byl zvolen senátorem za Uherskohradišťsko.