Polsko svádí koninu v hamburgerech na irské řezníky

Mezi dovozci potravin do ČR vede Německo

Mezi dovozci potravin do ČR vede Německo Zdroj: profimedia.cz

Polsko se chce zbavit nálepky výrobce nekvalitních či závadných potravin. Poslední kauzu s koňským masem svádí na irské řezníky. Irsko na konci ledna uvedlo, že za kontaminaci hovězího masa koňským jsou zodpovědní polští producenti. Polská veterinární správa naopak tvrdí, že stopy koňského masa nenašla a chce prošetřit masokombinát v Irsku

Polská veterinární správa již požádala irské úřady, zda si může sama odebrat vzorky z irské továrny, která zpracovává hovězí maso pro výrobce hamburgerů. Poláky k tomu vede spor o to, kdo je zodpovědný za nedávno zjištěnou přítomnost koňské DNA v mletém mase určeném pro výrobce hamburgerů. Případ se objevil v lednu a Irsko tehdy označilo za viníky právě Poláky.

Přítomnost koňské DNA našly irské úřady v mletém hovězím mase od společnosti Silvercrest. Ta maso dodává řadě odběratelů, včetně řetězce Tesco nebo výrobci hamburgerů Burger King. Spor zašel tak daleko, že Tesco vyškrtlo Silvercrest ze seznamu dodavatelů.

Polsko hraje o svou pověst

Kontroverzí kolem přítomnosti koňské DNA v hamburgerech se cítí poškozeno jak Irsko, tak Polsko. Zatímco Irsko je čtvrtým největším vývozcem hovězího masa na světě, Polsko vyváží více než tři čtvrtiny své produkce, hlavně do ostatních zemí Evropské unie.

Polsko má přitom v sázce víc; v Evropě se šíří stížnosti na kvalitu polských potravin, své zkušenosti má i Česká republika. V poslední době se v českých obchodech objevily závadné sušenky, dříve to byla například vejce nebo technická sůl místo jedlé. Nejvíce se ale z Polska dováží maso a masné výrobky.

Irsko na konci ledna uvedlo, že za kontaminaci hovězího masa koňským jsou zodpovědní polští producenti. Polská veterinární správa naopak tvrdí, že stopy koňského masa nenašla v žádném závodě, který zpracovává hovězí pro irské odběratele. Veterináři se chystají prověřit i všechna jatka a závody, kde se zpracovává koňské maso.

O nekvalitních potravinách čtěte více: