Polský Travelplanet koupí největší českou on-line agenturu Invia

Portál Invia.cz

Portál Invia.cz Zdroj: Scan webu Invia.cz

Polská společnost Travelplanet.pl ve čtvrtek podepsala předběžnou dohodu o koupi 100procentního podílu v největší internetové cestovní agentuře v Česku Invia.cz. Podle dohody má Travelplanet v úmyslu zvýšit svůj kapitál a nabídnout nové akcie současným akcionářům Invie výměnou za jejich podíly.

Česká Invia.cz nyní vlastní většinový podíl v Travelplanet.pl, jejíž akcie jsou na burze ve Varšavě. „Dochází k tomu, že Travel Planet vydá akcie a za získané prostředky koupí Invii. Je to technická záležitost,“ sdělil ČTK marketingový ředitel Invie Michal Tůma. Invia.cz se tak podle něj díky transakci dostane zprostředkovaně na polskou burzu.

Invia.cz je největší internetová cestovní agentura v České republice, prodává zájezdy více než 300 cestovních kanceláří působících na českém a slovenském trhu.

V roce 2012 dosáhla čistého zisku 44,5 milionu korun. Loni firma prodala zájezdy cestovních kanceláří v hodnotě 2,61 miliardy Kč, což byl proti předchozímu roku nárůst o 21 procent. Počet objednávek pak stoupl o 27 procent na 205 878 zájezdů. Většinovým vlastníkem Invie je polský investiční fond MCI.

Největší firma na burze

Polská internetová cestovní agentura Travelplanet.pl začala prodávat zájezdy v roce 2001. S akciemi firmy se od roku 2005 obchoduje na varšavské akciové burze. Její součástí jsou portály Travelplanet.pl, Aero.pl, Hotele24.pl a Zingtravel.pl.

Podle internetových stránek bankier.pl by po spojení byla nová skupina největší společností na varšavské akciové burze z oblasti cestovního ruchu. Společnost by nabízela zájezdy, letenky, ubytování a pojištění v Polsku, České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Rusku.