Poslanci v prním čtení podpořili kompenzaci od státu pro Českou poštu

Česká pošta - ilustrační foto

Česká pošta - ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Česká pošta by měla dostávat kompenzace od státu. Pro letošní rok by mohla dosáhnout až 700 milionů korun. V dalších letech nejvyšší možná částka postupně klesne až na 500 milionů korun ročně. Předpokládá to novela poštovního zákona, kterou dnes poslanci projednali v úvodním kole. Nyní ji posoudí hospodářský a rozpočtový výbor a výbor pro veřejnou správu.

Náklady pošty na zajišťování základních služeb má podle současné právní úpravy hradit kompenzační fond, do kterého by měli přispívat všichni hráči podle svého podílu na trhu. Do fondu ale nechtějí přispívat pošta ani její konkurence. Proto přišlo ministerstvo vnitra s návrhem novely, podle které by příspěvek kompenzačního fondu nahradila úhrada ze státního rozpočtu.

Projednávání novely ve vládě doprovázel spor mezi ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Babiš dlouho odmítal České poště vyplatit kompenzaci za letošní rok. Tvrdil, že pošta má dostatek peněz na účtech. O dotacích ze strany státu chtěl diskutovat až pro další léta.

Nakonec se vláda dohodla na kompromisu, podle něhož bude kompenzace pro rok 2015 až do výše 700 milionů korun, v roce 2016 do výše 600 milionů korun a od roku 2017 do výše 500 milionů korun. Nárok pošty bude v jednotlivých letech prověřovat Český telekomunikační úřad.

Pro i proti

„Novela může napovědět o další budoucnosti České pošty jako státního podniku,“ uvedl zpravodaj Jiří Valenta (KSČM). Stát by měl podle něho hradit celé zajišťování základní služby.

Předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO) a místopředseda Ivan Adamec (ODS) ale chtějí ekonomické analýzy. Pilný upozornil na to, že se poštovní trh v nejbližších letech radikálně změní, objem pošty doručované tradičním způsobem se výrazně zmenší. Oba poslanci soudí, že bude třeba normu přepracovat. Michal Kučera (TOP 09 a Starostové) dokonce navrhoval zamítnutí normy už v úvodním kole, Sněmovna to nepodpořila. „Můžeme nechat státní podnik vykrvácet,“ konstatoval Chovanec. Cílem vlády je ale podle něho zachovat nynější počet poboček a to, aby pošta byla efektivní a aby se co možná nejvíc přizpůsobila klientům. Ministr poslancům žádané dokumenty přislíbil a uvedl také, že zákon bude muset posoudit Evropská komise.

Česká pošta loni hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun, což je meziroční pokles o pětinu. Letos očekává profit 50 milionů, ale jen v případě kompenzace za univerzální službu. Podnik provozuje 3200 poboček, z toho je přes tisíc ztrátových. Během deseti let chce pošta převést dvě třetiny poboček na partnery.