Poslanci zpřísnili zákon o tržní síle. Mohou zdražit potraviny, tvrdí řetězce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: archiv E15

Sněmovna schválila novelu zákona o významné tržní síle, která má více chránit dodavatele před nekalými praktikami obchodních řetězců. Obchodní řetězce namítají, že novela může v konečném důsledku zdražit potraviny, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to již dříve odmítl. Pravice neprosadila, aby se opatření proti zneužití významné tržní síly vztahovala i na dodavatele. Novelu nyní dostane k posouzení Senát.

Premiér Bohuslav Sobotka ocenil, že pro novelu hlasovali také někteří opoziční poslanci. „Jsem přesvědčený o tom, že tato novela přispěje k narovnání tržních vztahů, zlepší podnikatelské prostředí, vyrovná určitou nerovnováhu, která existuje mezi velkými obchodními řetězci a dodavateli ze strany například výrobců potravin nebo českých zemědělců,“ řekl premiér.

Věří, že novela získá podporu také v Senátu a začne platit příští rok. Již dříve Sobotka odmítl obavy, že by změna zákona mohla zdražit potraviny. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zastává názor, že kdo se na trhu chová férově, nebude mít s tímto zákonem problém.

Kritika pravice

Návrh během projednávání kritizovala pravice. Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ho neúspěšně navrhoval zamítnout. Podle něj přináší výhodu velkým potravinářským korporacícm, které tak budou mít lepší postavení než menší dodavatelé.

Jeho stranický kolega Ivan Adamec řekl, že novela nepřinese nic pozitivního pro kvalitu potravin, protože jde jen o souboj mezi dodavateli potravin a řetězci, a nevidí v něm velký význam pro hospodářství a spotřebitele. Zákona se naopak zastal předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Dosavadní zákon podle něj potřeboval úpravu, aby se z něj stala „zubatá příšera“ a nikoli bezzubá norma.

Sobotka: tato novela přispěje k narovnání tržních vztahů, zlepší podnikatelské prostředí, vyrovná určitou nerovnováhu

……

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu dalo hlasování koaličních poslanců, vlády a komunistů zelenou zdražování potravin. „Zpřísnění regulace omezí možnost standardního obchodního vyjednávání. Za vše budou hrozit miliardové pokuty a obchodníci část svého sortimentu raději nakoupí v zahraničí,“ uvedla prezidentka svazu Marta Nováková. Je podle ní zarážející, že zákonodárci nezohlednili ani jednu z mnoha připomínek, které obchodníci měli.

Naopak Potravinářská komora schválení novely vítá. „Určitě významně pomůže českým zemědělcům a potravinářům a narovnání dodavatelsko- odběratelských vztahů,“ uvedla mluvčí komory Dana Večeřová. Schválená novela mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití nebo zavádí i pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Také aliancím má za zneužití tržní síly hrozit postih.

Významná tržní síla je podle novely takové postavení odběratele, v jehož důsledku si může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin. Zneužitím významné tržní síly bude například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje.

Minimálně dvojí výklad

Dosavadní vymezení pojmu významná tržní síla dává podle antimonopolního úřadu možnost minimálně dvojího výkladu. Šest příloh zákona, kde je uvedeno asi 80 skutkových podstat, způsobuje podle něj nepřehlednost a špatnou orientaci v zákoně. Novela těchto šest příloh ruší a zneužití významné tržní síly definuje obecněji.

Opoziční poslanci Olga Havlová (Úsvit - Národní koalice) a František Laudát (TOP 09 a Starostové) neuspěli s návrhem, aby se zákon vztahoval nejen na odběratele, ale i na dodavatele. Poukazovali na to, že na tuzemském trhu mohou mít významnou tržní sílu i dodavatelé a také ji mohou zneužívat.

Na návrh zemědělského výboru se zakázaným zneužitím významné tržní síly má stát nově například provádění auditu nebo kontroly dodavatele na jeho náklady nebo požadování rozborů potravin na náklady dodavatele. Stejným prohřeškem má být, když odběratel nerespektuje výsledky úřední kontroly potravin.

Svazované ruce obchodních řetězců