Pošta bude vozit lidi, sníží tak náklady

Česká pošta se inspiruje u rakouského Postbusu

Česká pošta se inspiruje u rakouského Postbusu Zdroj: wikimedia.org

Česká pošta, která tento týden oznámila, že bude od ledna informovat dlužníky o výši jejich dluhu, plánuje do budoucna po vzoru sousedního Rakouska dopravu lidí na venkově svými postbusy a nevylučuje například ani opravy aut. Vyplývá to z rozhovoru jejího generálního ředitele Petra Zatloukala pro dnešní Lidové noviny.

„Téměř do každé vesnice v Česku jezdí naše dodávky třikrát denně. Proč toho tedy nevyužít a nesvézt mezi vesnicemi těch sedm školáků do školy nebo babičku k doktorovi? Já sám pocházím z vesnice, která má 200 obyvatel a na autobus téměř nenarazíte. Vůbec přitom nechci konkurovat okresním dopravcům. Do těch vísek stejně jezdíme, můžeme si tak snížit náklady na obsluhu pošt a ještě vyjít lidem vstříc, tak proč toho nevyužít?,“ řekl Zatloukal. Pošta podle něj už tuto službu v současnosti testuje na jižní Moravě.

Za dlouhodobé téma Zatloukal označil možnost platit na poštách platebními kartami. Nelíbí se mu poplatky karetních asociací, které by jim lidé museli za platby hradit. Naznačil ale, že se rýsuje možnost brzké dohody. Lidé by tak kartami na poštách mohli platit už v příštím roce.

V Českých zemích už v minulosti poštovní autobusy jezdily. Poprvé se objevily v roce 1908 a vydržely až do začátku 30. let, kdy byl jejih provoz spojen s novou státní železniční společností ČSD.