Pošta chce do deseti let „outsourcovat“ čtyři pětiny poboček

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) Zdroj: Jan Rasch, Euro

Česká pošta plánuje během příštích deseti let převést téměř čtyři pětiny z 3200 svých poboček na smluvní partnery. Zůstane jí tak 691 vlastních poboček. Vyplývá to ze záměru, se kterým se seznámila vláda. Ministr vnitra Milan Chovanec předpokládá, že během deseti let převod zhruba 2500 poboček na jiné subjekty souhrnně ušetří několik stovek milionů korun, a to především na mzdách.

Česko má podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka nejnižší počet partnerských poboček, takzvaných franšíz, v Evropě. Zatímco v ČR provozují v současnosti smluvní partneři pod značkou České pošty jen 1,5 procenta pošt, v Německu je to téměř 100 procent a v Rakousku 71 procent. Letos by se podle Vitíka mělo přeměnit na franšízy 63 poboček. V minulém roce vylepšil podnik ekonomické podmínky, za kterých budou moci zájemci Pošty Partner provozovat.

„Plánovaný desetiletý proces v ČR vychází ze zahraničních zkušeností a zároveň z reálných možností České pošty jej realizovat. Jde o proces, který není jednostranný, a nezáleží pouze na České poště, ale také na partnerech, s nimiž bude každou konkrétní pobočku řešit,“ dodal Vitík. Původně pošta zvažovala, že převede většinu poboček na partnery již do roku 2020, tedy za polovinu nyní zvažované doby.

Plánovaný desetiletý proces v ČR vychází ze zahraničních zkušeností

Při plánování časového rámce pošta brala v úvahu také fakt, že musí veškeré činnosti realizovat tak, aby nebyl ovlivněn chod jednotlivých obcí a i nadále zajištěn sociální rozměr, který plní ve vztahu k obyvatelům daných obcí i k vlastním zaměstnancům, dodal mluvčí. Pošta projekt projednala se zástupci Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv a Spolku pro obnovu venkova.

Pošta jako držitel poštovní licence musí plnit kritéria pro dostupnost poboček. Celkový počet pošt podle těchto kritérií nesmí klesnout pod 2100, což je o 1100 poboček méně, než má podnik v současnosti. Chovanec v minulosti uvedl, že chce současný rozsah poštovní sítě zachovat i když je většina poboček ztrátových.

Pošta vyčíslila ztrátu ze zajištění dostupnosti poštovních služeb za rok 2013 na 1,8 miliardy korun, ČTÚ její nárok zredukoval na 750 milionů korun. Podnik se proti verdiktu odvolal. České poště loni klesl zisk před zdaněním o pětinu na 241 milionů korun. Tržby se snížily zhruba o půl miliardy na 19 miliard korun. Důvodem byl pokračující pokles objemu listovních zásilek. Pošta ke konci minulého roku zaměstnávala 31742 lidí.