Pošta koupila privátní bezpečnostní agenturu ABAS

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: profimedia.cz

Česká pošta učinila akvizici, jakou by od státního podniku nejspíš nikdo nečekal. V tichosti koupila privátní bezpečnostní agenturu ABAS CiT Management. Klíčovým byznysem této společnosti je přeprava peněz v zabezpečených vozech.

Šéf pošty Petr Zatloukal tuto informaci z několika zdrojů potvrdil: „Doba návratnosti investice je kratší než jeden rok,“ řekl týdeníku Euro a serveru E15.cz Zatloukal. Podrobné informace se o výši kupní ceny se do uzávěrky vydání nepodařilo zjistit. Zatloukal tvrdí, že byla uzavřena dohoda o mlčenlivosti.

Majitel firmy, Ostravák Ivo Popardowski, se snažil podle informací Eura a E15.cz společnost prodat delší dobu. „Měli málo kšeftů, podhazovali ceny, kazili trh,“ konstatoval jeden z podnikatelů v tomto sektoru pod zárukou anonymity. V poslední době společnost nakoupila mnoho pancéřovaných vozů pro převozy peněz, oblepila zejména hlavní město billboardy, kde nabízela svoje služby. Firma ale velmi pravděpodobně nenaplnila očekávanou kapacitu transportů peněz.

Akvizice pošty bude tvrdou ranou pro stávajícího přepravce peněz, společnost Group 4 Securicor, která tím přijde o významného zákazníka. „Ano, smlouvu jsme vypověděli,“ potvrdil šéf pošty Zatloukal.

Obchodní transakce, kterou údajne schválila dozorčí rada pošty, započala v srpnu a nyní by si již měla Česká pošta společnost přebírat.

V minulosti byla společnost ABAS spojována s neformálním šéfem Věcí veřejných Vítem Bártou, například kvůli tomu, že v managementu firmy působil Bártův blízký spolupracovník Václav Jahodář. Insideři z bezpečnostních kruhů ale tyto informace vyvracejí.