Pošta loni přepravila 430 milionů zásilek, meziročně o 6 procent více

Česká pošta, ilustrační foto

Česká pošta, ilustrační foto Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Zákazníci v loňském roce vytížili přepravní kapacity České pošty meziročně o šest procent více. Státní podnik tak doručil téměř 430 milionů obyčejných zásilek. Při pohledu na dlouhodobější statistiku se však jedná pouze o "světlou chvilku". Během pěti let totiž počet obyčejných dopisů, pohledů a balíků klesl o 80 milionů.

„Je zřejmé, že objem přepravovaných zásilek má trvale klesající trend. Tento negativní vývoj je především výsledkem prohlubující se substituce poštovních služeb za jejich alternativy, například za služby kurýrní nebo přepravní, či zvyšující se míru využívání služeb elektronických komunikací,“ uvedl Český telekomunikační úřad ve své výroční zprávě.

Počet doporučených zásilek loni meziročně klesl o šest procent na 83 milionů a množství přepravených cenných balíků se snížilo téměř o čtvrtinu na 5,4 milionu. Údaje ale zahrnují jen základní služby pošty bez některých komerčních produktů, jako jsou například Balík do ruky nebo Balík na poštu.

Počet přepravených zakázek Českou poštou v roce 2013počet doručených zakázek Českou poštou v roce 2013počet doručených zakázek Českou poštou v roce 2013 | Marek Schawrzmannpramen: ČTÚ a Česká pošta

Česká pošta zaměstnává přes 32 tisíc lidí. Loni vykázala zisk před zdaněním 305 milionů korun, což je o milion pod výsledkem roku 2012. Tržby kvůli poklesu výnosů z tradičních služeb klesly o 532 milionů na 19,53 miliardy korun.