Pošta v pololetí zvýšila tržby i zisk

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Přestože pokračuje pokles příjmů z doručování listovních zásilek, zvýšila Česká pošta v pololetí tržby o 350 milionů na 10,49 miliardy korun. Zisk stoupl na 674 milionů z loňských 608 milionů korun. O výsledcích informovala mluvčí České pošty Marta Selicharová. Výsledky ukazují, že se firmě podaří splnit finanční plán pro tento rok. Plán letošního zisku je 40 milionů korun proti loňským 126 milionům.

„Je to solidní výsledek s ohledem na skutečnost, že tržby z listovních zásilek poště vytrvale klesají. Považuji za velmi pozitivní, že se je daří kompenzovat především výnosy ze segmentu balíkových služeb, které odpovídají dynamice rozvoje trhu. V případě internetových obchodů roste poště podíl na trhu dokonce významně rychleji,“ uvedl generální ředitel Petr Zatloukal.

Pošta si polepšila i v odvětví elektronických služeb a hospodářský výsledek pozitivně ovlivnila také také pokračující optimalizace nákladů. Firma meziročně uspořila hlavně na provozních a režijních nákladech.

Pošta letos spustila v ostrém provozu večerní doručování balíků. Od začátku roku také zvýšila jejich maximální hmotnost ze 30 kg až na jednu tunu. Poslední novinkou je možnost doručení balíku do krajských měst v den podání.

Státní podnik Česká pošta provozuje 3370 poboček a má téměř 34 400 zaměstnanců.