Pošta za půl miliardy nakoupí balíkomaty

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: profimedia.cz

Česká pošta od příštího roku zavede novou službu. Lidé si místo na přepážkách budou moci vyzvednout zásilku kdykoli v balíkomatu. Podnik vypsal na jejich nákup a servis veřejný tendr za 490 milionů korun. Od zájemců dorazily tři nabídky, které pošta momentálně posuzuje. Zakázka má být ukončena na podzim. Lidé si už nyní mohou zařízení prohlédnout na hlavní pražské poště v Jindřišské ulici.

„S umístěním prvních deseti balíkomatů počítáme od ledna 2013. Zákazníci je najdou například v Praze nebo Českých Budějovicích. Do konce roku 2014 předpokládáme, že jich po celé republice instalujeme až stopadesát,“ upřesnila mluvčí Marta Selicharová. Podle výzkumu České pošty považují klienti za ideální umístění balíkomatů v nákupních centrech, před poštou či u nádraží.

Služba se již osvědčila v některých evropských zemích. Její velkou výhodou je nepřetržitý provoz. Systém je navíc velmi jednoduchý. Klient si objedná zásilku, například prostřednictvím e-shopu, a vybere si jako místo doručení balíkomat na pro něj nejvhodnějším místě.

Po uložení zásilky přijde adresátovi potvrzující textová zpráva. „Zároveň dostane PIN kód, případně dobírkovou cenu. A pak už stačí jen, aby si dojel k balíkomatu, zadal číslo kódu, zaplatil dobírku a poté se mu otevře příslušná přihrádka, ze které si zásilku vyzvedne,“ vysvětlila Selicharová.