Pošta zdražuje: Za balík připlatíte 22 korun, za doporučený dopis pět korun

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Česká pošta od neděle zvýší ceny u části svých služeb. Poslání obyčejného balíku zdraží o 22 korun, doporučené psaní či balíček o pět korun. Zvýšení cen schválil Český telekomunikační úřad. Cena za poslání obyčejného dopisu se nezmění. Pošta zdražuje kvůli dlouhodobě klesající poptávce po jejích službách. "Do značné míry fixní náklady České pošty se tak rozpočítávají na menší objem služeb," uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Pošta si musí účtovat nákladově orientované ceny s přiměřeným ziskem 8,7 procenta. Od února tak například poslání doporučeného dopisu do 50 gramů vyjde na 34 korun místo 29, za dvoukilogramový balík zákazník zaplatí 74 korun místo 52. U cenného balíku ceny stoupnou o 27 korun a poplatek za dodejku stoupne z deseti na 15 korun. Podání poštovní poukázky typu A zdraží o tři koruny.

Cena za poslání obyčejného dopisu do 50 gramů zůstane 13 korun, o jednu korunu ale podraží poslání psaní s využitím zákaznické karty. Podle počtu kusů bude nově stát 12 respektive 11 korun. Stoupnou také ceny některých základních poštovních služeb do zahraničí. Například doporučená zásilka nebo cenné psaní podraží o deset korun pro všechny hmotnostní kategorie a cílové destinace.

Česká pošta, zdražení od 1.2.2015Česká pošta, zdražení od 1.2.2015 | CTU

Státní podnik Česká pošta za loňský rok očekává zisk kolem 200 milionů korun, což je o 100 milionů méně než v roce 2013. Důvodem jsou hlavně klesající výnosy z doručování listovních zásilek. Ty se snižují asi o 700 milionů korun ročně. Od letošního dubna pošta navíc zvýší tarifní mzdy o 3,85 procenta. Každé zvýšení mezd o procento přitom podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele Martina Elkána znamená růst nákladů o 100 milionů korun. Česká pošta provozuje téměř 3300 poboček a zaměstnává přes 31 tisíc lidí.