Pošta zrušila zakázku, kterou měl získat Babišův Agrotec

Automobily České pošty

Automobily České pošty Zdroj: Ceska posta

Česká pošta zrušila zhruba padesátimilionovou veřejnou zakázku na dodávku nákladních aut, kterou by jinak získala firma Agrotec z holdingu Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Agrotec patří k obviněným firmám v případu manipulace se zakázkami pošty. Tendr na auta byl ale podle pošty zrušen ne kvůli stíhání, ale kvůli dosažené ceně. Napsal to deník Právo.

Ve výběrovém řízení se rozhodovalo pouze podle ceny. Agrotec sice tendr vyhrál, jeho nabídka ale byla vyšší, než jakou pošta vysoutěžila v paralelně vypsaném tendru se stejným zadáním. „Automobily z hlediska svého účelu z obou zakázek mohly plnit stejnou funkci. Proto byla první zakázka zrušena a plnění proběhne z druhé vypsané zakázky,“ řekl k tomu Právu mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Agrotec zrušení tendru akceptuje. „Zrušení zakázky jsme vzali na vědomí a žádné další kroky jsme nečinili. Společnost Agrotec respektuje výsledky výběrových řízení,“ uvedl mluvčí holdingu Agrofet Karel Hanzelka.

Policie nedávno navrhla obžalovat 14 lidí a sedm firem v případu manipulace se zakázkami České pošty. Mezi obviněnými firmami podle dřívějších informací médií figuruje také Agrotec. Podle Agrofertu ale Agrotec nezpůsobil žádnou škodu a zaměstnanci firmy nanejvýš udělali administrativní chybu.