Potvrzeno, na německém trhu vznikne maloobchodní gigant

Sousedící obchodní domy Kaufhof a Karstadt

Sousedící obchodní domy Kaufhof a Karstadt Zdroj: Reuters

Galerie Kaufhof
Sousedící obchodní domy Kaufhof a Karstadt
Obchodní dům Karstadt
4
Fotogalerie

Německé řetězce obchodních domů Kaufhof a Karstadt se spojí. Vznikne tak obří společnost, díky které by měly tyto klasické obchodní domy snáze uhájit své místo na trhu, který jim v posledních letech nepřeje. Kaufhof a Karstadt tak potvrdily zprávy médií z minulého týdne. Transakci ještě musí posvětit německý antimonopolní úřad.

Nový řetězec bude podle sdělení svých vlastníků, rakouského majitele Karstadtu firmy Signa Holding a kanadského majitele Kaufhofu společnosti Hudson's Bay Company (HBC), zaměstnávat ve 243 evropských pobočkách 32 tisíc lidí. Podle páteční zprávy německého deníku Süddeutsche Zeitung nicméně sloučením v Kaufhofu zanikne zhruba 5000 z dosavadních téměř 20 tisíc pracovních míst. Od fúze si někdejší věční konkurenti slibují výhodnější dodavatelské podmínky a možnost snáze čelit internetovým prodejcům.

V samotném Německu provozuje Galeria Kaufhof 96 filiálek a Karstadt 80 poboček. Součástí nového holdingu se kromě nich stanou ale i evropské prodejny outletového řetězce Saks Off 5th, pobočky HBC v Nizozemsku, pobočky Galerie Kaufhof v Belgii a řada internetových obchodů.

Vedení podniku převezme šéf Karstadtu Stephan Fanderl. Mateřská firma Karstadtu Signa v něm také získá většinu 50,01 procenta, na HBC připadne 49,99 procenta. Koncerny se zatím nevyjádřily k budoucnosti obou značek, podle informací agentury DPA by měly oba názvy Karstadt a Galeria Kaufhof zatím zůstat.

Provozovatelé tradičních obchodů se v posledních letech potýkají s ostrou konkurencí ze strany internetových prodejců. Obzvlášť kritická je v současnosti situace Kaufhofu, který od doby, kdy jej v roce 2015 převzala HBC, bojuje s poklesem prodeje a ztrátami. Karstadtu se podařilo vrátit po 12 letech k zisku až pod vedením Fanderla ve fiskálním roce 2016 až 2017.