Německé řetězce Kaufhof a Karstadt se dohodly na vytvoření společného podniku

Galeria Kaufhof

Galeria Kaufhof Zdroj: CC BY-SA 2.0: Bjorn Laczay via Flickr

3
Fotogalerie

Přední německé řetězce obchodních domů Kaufhof a Karstadt se dohodly na spojení svých aktivit, informovala média. Německý list Süddeutsche Zeitung uvedl, že spojení podniků schválily věřitelské banky. Dodal, že v Kaufhofu by mělo zaniknout zhruba pět tisíc pracovních míst.

Kanadská společnost Hudson's Bay, která v roce 2015 koupila Kaufhof, se podle zdrojů agentury Reuters dohodla na vytvoření společného podniku s rakouskou firmou Signa Holding, jež vlastní Karstadt. Signa by ve společném podniku měla vlastnit většinový podíl.

Obě strany již v červenci potvrdily, že o spojení jednají. Provozovatelé tradičních obchodů se v posledních letech potýkají s ostrou konkurencí ze strany internetových prodejců. Kaufhof provozuje 96 obchodních domů a zaměstnává zhruba 20 tisíc lidí. Karstadt má 80 obchodních domů a kolem 15 tisíc zaměstnanců, napsala agentura Reuters.

Odborový svaz Verdi označil za "skandální", že se zaměstnanci o osudu svých pracovních míst dozvídají z médií. Vyzval, aby dohoda o spojení respektovala zájmy zaměstnanců.