Praha stále láká turisty levným jídlem, na paty jí šlape Budapešť

Turistky v Praze

Turistky v Praze Zdroj: Petr Topic/E15

Česko více jak čtvrtstoletí po revoluci stále láká zahraniční návštěvníky na své nízké ceny. Podle britské organizace UK Post Office mapující náklady v bezmála padesátce nejoblíbenějších dovolenkových destinací se totiž turisté naobědvají a navečeří nejlevněji právě v Praze. Jedinou turistickou metropolí, která hlavnímu městu Česka šlape v cenách na paty, je maďarská Budapešť.

„Levná jídla dělají Prahu i pro letošek pohledem výkon/cena tou nejlepší turistickou volbou,“ uvádí Andrew Brown z Post Office Travel Money. Budapešť oproti Praze vyhrála cenový souboj na poli vína. „Dvojka“ je totiž v maďarské metropoli k mání v průměru za 95 pencí britské libry, což je cena, která podle průzkumu nenachází napříč světem konkurenci.

Relativně velmi levně se turisté občerství například i v portugalském letovisku Algarve nebo na španělském pobřeží Costa del Sol. V prvně sledovaném letovisku vyjde podle výpočtů Post Office večeře o třech chodech pro dva strávníky na pouhých 16 liber, za obdobnou nabídku k obědu zaplatí návštěvníci dokonce ještě o čtyři libry méně. „To je méně než poloviční účet než v přímořských letoviscích, jako jsou Ibiza, Sorrento nebo Nice,“ dodává Brown.

Levné bulharské pivo

Ačkoli Česko vede světové žebříčky v pití piva, nejlevněji si zde turisté zlatavý mok nedají. Nejlepší předpoklady pro pivní turistiku má prý bulharské Sluneční pobřeží, kde láhev vychlazeného ležáku vyjde dovolenkáře na 64 pencí. S cenou dvou deci vína přes 1,7 libry naopak bulharské pobřeží k nejlevnějším ani zdaleka nepatří. Portugalské Algarve nabídne žíznivcům pivo za 84 pencí, dovolenkový bronz patří s 92 pencemi exotickému gambijskému Kololi.

Drahé emiráty

Post Office rovněž přináší soupisku destinací, kterým by se měl turista mající hlouběji do kapsy raději obloukem vyhnout. Zapovězeny tak pro šetřílky zůstává Dubaj, kde dvojka vína vyjde v průměru takřka na 10 liber, emirátu zdatně konkuruje nedaleký Maskat a Omán, anebo třeba singapurský China Town, kde turisté budou muset za dvojku sáhnout po osmi librách. Pivo je naopak nejdražší v malajsijském Penangu, pijáci zde za každou lahvinku zaplatí bezmála devět liber.