Pražské hotely zažívají rekordní sezonu

hotelový klíč

hotelový klíč Zdroj: profimedia

Hotelový trh v Praze letos jede na vlně nebývalé euforie. Provozovatelům se podařilo osedlat turistický boom a prudce vylepšit finanční ukazatele svých podniků. A to je mimo jiné spojeno i se zdražením noclehů. Průměrná cena se letos v Praze zvedla o jedenáct procent na 79 eur. Pro podnikatele ještě důležitější je průměrný výnos z jednoho pokoje, byť i neobsazeného. Ten se od ledna do července zvedl meziročně dokonce o pětinu na 56 eur.

Ukazují to data společnosti STR Global, která dlouhodobě monitoruje světové trhy. Pro Prahu jsou to nejlepší čísla minimálně od začátku poslední krize v roce 2008. „Je to velmi významný trend, který vnímá celý trh,“ řekl deníku E15 ředitel hotelu Radisson Blu Alcron Michal Chour. Pro něj překvapivě poptávku táhnou i čeští klienti.

Vedle ceny a výnosů se však hotely mohou také po dlouhé době pochlubit obsazeností přes 70 procent, zatímco loni to bylo podle statistik STR Global necelých 66 procent. „Rozhodně v prvním pololetí pomohly i velké sportovní akce a jeden velký kongres,“ uvedl šéf pražského Alcronu Michal Chour. Podle hoteliérů je ale rozhodují sílící příjezdová turistika a oživení chuti firem utrácet.

Oproti minulému roku vzrostla obsazenost v červenci v průměru o pětinu

Rekordní jsou totiž i červencové statistiky, kdy se žádné sportovní klání nekonalo. „Oproti minulému roku vzrostla obsazenost v červenci v průměru o pětinu, ceny za disponibilní pokoj se pohybují zhruba 30 procent nad skutečností minulého roku,“ doplnila mluvčí řetězce CPI Hotels Dana Belušová.

Do hlavního města letos zatím zavítaly téměř tři miliony tuzemských a zahraničních turistů, v loňském roce to bylo 2,7 milionu. Podle Choura sílí proud i z exotických oblastí, jako je Indie, Blízký východ a Čína. Právě posledně jmenovaná země je ale kvůli pádu akciového trhu i největším strašákem pro podnikatele v turistice.

hotelyhotely|E15

Růst výnosů na hotelovém trhu nenechává chladné ani realitní investory. Poradenská firma Cushman & Wakefield očekává, že v příštích dvou letech přibude v Praze na 730 tří- až pětihvězdičkových hotelových pokojů. Podle stejné firmy letos ve střední Evropě změnilo vlastníka 16 hotelů, když loni to byla jen polovina. „K hlavním faktorům růstu patří stále silná vlna mezinárodních turistů přijíždějících do Evropy posílená asijskými turisty. Navíc se zde projevuje vliv silného dolaru, který vyvolává poptávku Američanů,“ uvedl Frédéric Le Fichoux z Cushman & Wakefield.

Přes všechen optimismus je ale Praha premiantem pouze ve střední a východní Evropě. Při srovnání se západoevropskými metropolemi zatím pokulhává. Například vídeňské hotely si účtují o 20 eur vyšší cenu, ceny v Paříži či Barceloně jsou vyšší řádově. „V Praze je stále prostor pro růst obsazenosti i ceny. Adekvátní je pro nás srovnání s Vídní,“ řekl šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

obsazenost hotelůobsazenost hotelů|E15