Pražské služby budou svážet odpad z celé Prahy. Město ušetří desítky milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora

Od 1. listopadu letošního roku bude společnost Pražské služby (PS) nově zajišťovat svoz komunálního odpadu i z městských částí Praha 2, Praha 3, Praha 8, Praha 9, Praha 10 a Praha 14. Znamená to, že Pražské služby budou zodpovídat za odpadové hospodářství v celém hlavním městě.

Takto dnes rozhodlo představenstvo společnosti Pražské služby společně s dozorčí radou společnosti na základě znaleckých posudků, které měly za cíl posoudit, zda pokračovat ve spolupráci se subdodavateli nebo jimi vykonávaný rozsah služeb zajistit vlastními silami. Dle stanoviska dozorčí rady a představenstva společnosti je tato varianta jak pro Pražské služby, tak i pro hlavní město ekonomicky jednoznačně nejvýhodnější. Ve všech výše zmíněných městských částech dosud svoz odpadu zajišťovaly subdodavatelské firmy. „Společnost Pražské služby potažmo Technická správa komunikaci je ve vlastnictví města. Tím, že zakázka bude realizována přímo, bez subdodavatelů, uspoří Praha v následujících čtyřech letech částku až 200 milionů korun,“ vysvětluje člen dozorčí rady Pražských služeb a první náměstek primátora Jiří Vávra.

Pacht za miliardu

Představenstvo a dozorčí rada Pražských služeb zároveň doporučily valné hromadě schválit pronájem části majetku Technické správě komunikací (TSK). Od 1. listopadu tak bude veškerý komunální odpad v Praze svážet právě TSK. Jedná se o zakázku za zhruba jednu miliardu ročně. Takzvaný pacht musí ještě schválit na svém zasedání v úterý valná hromada PS.

Praha k pachtu přistoupila poté, co se jí nepodařilo koupit minoritní podíl PS, který nakonec získala společnost EP Industries Daniela Křetínského. Ten jako minoritní akcionář PSAS s pachtem nesouhlasí.

Smlouva na svoz odpadu mezi Prahou a PSAS skončí k 31. říjnu. TSK se bude o svoz odpadu starat do 31. prosince 2015. Do té doby bude muset nové vedení města vzešlé z podzimních voleb rozhodnout, jak problém nadále řešit. V Pražských službách zůstane část firmy zabývající se komerčním svozem odpadu.

Změna svozové firmy nebude mít podle PS pro občany uvedených městských částí žádné negativní důsledky. „Na svoz komunálního odpadu z nových míst jsme připraveni. Garantujeme, že k 1. listopadu bude k dispozici dostatek vozů i personálu,“ říká mluvčí Pražských služeb Radim Mana.