Pražské služby se připravují na převzetí města. Doplňují desítky vozů

Společnost Natland je ochotna prodat Praze svůj podíl, který má v městské společnosti Pražské služby.

Společnost Natland je ochotna prodat Praze svůj podíl, který má v městské společnosti Pražské služby. Zdroj: Prazske sluzby

Společnost Pražské služby se připravuje na převzetí svozu komunálního odpadu na území metropole. Svůj vozový park doplní o 49 vozů. Mluvčí firmy Radim Mana na dotaz serveru E15.cz nicméně odmítl upřesnit dodavatele i sumu, kterou za nové vozy firma zaplatila. Restrukturalizace Pražských služeb, které chce stoprocentně vlastnit pražský magistrát, podle něj není stále u konce.

Uvolnění informací by podle něj mohlo Pražské služby poškodit. „Společnost zaručuje, že bude schopná v každém okamžiku od 1. listopadu 2014 zajistit sama svoz komunálního odpadu na území Prahy na úrovni současných vysokých standardů,“ sdělil Mana serveru E15.cz.

Upřesnil, že půjde o vozy, které splňují evropskou normu Euro 5. „Tedy kvalitní vozy vyrobené v posledních letech,“ dodal. Již dříve zaznělo, že Pražské služby s nabídkou odkupu vozů oslovily soukromé společnosti, které v současnosti svoz odpadu v Praze zajištují. Jednání s firmami Mana bez bližších podrobností potvrdil.

Firma je podle něj také otevřená jednání s majiteli domů. „Jsme připraveni k řešení této záležitosti přistoupit aktivně a s majiteli objektu komunikovat a uzavřít příslušné smluvní vztahy tak, aby nedošlo k žádným nedostatkům při zajišťování svozu odpadu,“ sdělil mluvčí.

Praha má zájem společnost Pražské služby stoprocentně vlastnit, odkup akcií schválila městská rada i zastupitelstvo. Předcházet mu měla zápůjčka akcií, to ale menšinový akcionář Northward Holdings Limited (NHL) odmítl. Rozhodla se tak kvůli žalobám drobných akcionářů. Představenstvo Pražských služeb na situaci zareagovalo zkrácením lhůty pro odkup akcií. Termín měl vypršet tento týden.

Náměstek primátora Jiří Vávra již dříve sdělil, že město prý udělá vše pro to, aby byl od podzimu svoz odpadu řádně zajištěn. Protikorupční policie nedávno v souvislosti s hospodařením Pražských služeb obvinila několik lidí.