Přestávají Češi pít? Prodej lihovin klesá už třetí rok v řadě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

ČTK , jaz
V Česku se prodává rok od roku méně alkoholu. Jen v první polovině letošního roku klesl tuzemský trh s lihovinami klesl o sedm procent. Znamená to však, že Češi méně pijí? Například podle prezidenta Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) a šéfa společnosti Stock Plzeň-Božkov Petra Pavlíka ne. Za poklesem je podle něj především vysoká spotřební daň a nelegální obchodování s nezdaněným lihem, které pokles kompenzuje.

Prodej lihovin v Česku ovšem klesá už třetí rok v řadě. Za celý loňský rok se snížil o čtyři procenta a v roce 2010 o šest procent. Ročně se lihovin v Česku prodá zhruba 55 milionů litrů.

„Důvod poklesu tuzemského prodeje lihovin vidíme především v necitlivém zvýšení spotřební daně, které vstoupilo v účinnost od 1. ledna 2010. Jak se ukazuje, toto zvýšení nepřineslo státu vyšší výběr daně, ani nevedlo ke snížení konzumace lihovin a dalších alkoholických nápojů,“ tvrdí Pavlík.

Podle něj výrobce, dovozce i stát poškozuje obchodování s nezdaněným lihem. Nelegální obchodování s lihem řeší speciální skupina, kterou ustavilo ministerstvo financí. Mezi navrhovaná opatření patří například zákaz prodeje alkoholických nápojů na tržištích nebo omezení spotřebitelského balení na maximálně šest litrů.

UVLD navíc navrhuje důslednější kontrolu pěstitelského pálení a distribuce takto vyrobených ovocných destilátů, na které je ve srovnání s klasickými lihovinami uvalena poloviční spotřební daň. „Z pěstitelského pálení se stále větší množství ovocných destilátů dostává do gastronomie, kde jsou poté prodávány za ceny pro naše členy bezkonkurenční,“ uvedl výkonný ředitel unie Vladimír Steiner. Situaci na tuzemském trhu by podle něj zlepšilo také zavedení registračních pokladen v restauracích.

Čtetě také:

Nelegální výroba alkoholu podle některých odhadů dosahuje až čtvrtiny celkové produkce alkoholu v Česku. Ještě loni byl velkým problémem trhu dovoz denaturovaného lihu z Polska, který čeští padělatelé hojně používali k výrobě pančovaného alkoholu. Na základě jednání českých a polských úřadů se však změnila vyhláška, která určovala způsoby denaturace lihu.

Klesá také spotřeba piva

Vedle spotřeby lihovin dlouhodobě klesá i spotřeba piva. Předloni jej Češi vypili 144 litrů na hlavu, tedy nejméně od roku 1992. Česko si však stále podle údajů pivovarů a sladoven drží prvenství před druhými Němci a třetími Rakušany. Nejvíce piva na osobu Češi vypili v roce 2005, bylo to 163,5 litru. Loňské údaje nejsou známy, celkový tuzemský výstav však hlavně díky ochuceným pivům a exportu stoupl o 2,7 procenta.