Prodej aut v EU zlomil pětiletý rekord, rostou všechny trhy

Autosalon Škoda Auto - i český trh přispěl k evropskému růstu.

Autosalon Škoda Auto - i český trh přispěl k evropskému růstu. Zdroj: e15

Evropský automobilový trh hlásí dvouciferné oživení. Prodej nových osobních aut v Evropské unii se v červnu zvýšil o více než 14 procent a vykázal nejrychlejší nárůst od konce roku 2009. Evropský trh roste bez přerušení již 22. měsíc za sebou a za celé první pololetí meziročně vzrostl o 8,2 procenta na 7,17 milionu vozů.

Podle Evropského sdružení výrobců automobilů minulý měsíc zaznamenaly dvouciferný vzestup počtu nových registrací všechny hlavní evropské trhy, tedy Německo, Francie, Británie, Itálie a Španělsko. Za první pololetí byl růst nejrychlejší ve Španělsku, kde počet registrací vzrostl o 22 procent, a v Itálii, která zaznamenala nárůst o 15 procent.

Poptávku po nových autech výrazně podpořily novější členské země včetně České republiky. Prodej nových osobních aut na českém trhu v prvním pololetí vzrostl o pětinu na 113 261 a v samotném červnu se zvýšil o 17,3 procenta. Dvouciferným tempem rostly v červnu i trhy Polska a Maďarska.

Jedničkou na trhu EU zůstal v červnu Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto. Prodej celé skupiny vzrostl o 16,8 procenta a Škoda vykázala vzestup o 17,7 procenta. Silný růst zaznamenala i francouzská skupina PSA, americký Ford, skupina FCA, která zahrnuje Fiat a Chrysler, i němečtí výrobci luxusních automobilů BMW a Daimler.

Důvěra se vrací na trhy

Podle Jana Linharta z KPMG je potěšitelné, že se důvěra vrací i na trhy nejvíce postižené nedávnou recesí eurozóny, tedy především do Itálie a Španělska. Ty jsou na čtvrtém a pátém místě v Evropě a mají tedy významný vliv na celková čísla. „Zdá se rovněž, že události v Řecku alespoň pro zbytek letošního roku nevyvolají větší turbulence na trhu. Výhled pro zbývající část roku je proto optimistický, růst evropského trhu bude pravděpodobně vyšší, než pět procent,“ uvedl.

Řecko ani Čína náladu nekazí

„Hlavní evropské trhy rostou a náladu spotřebitelům či firmám zatím nekazí řecká krize ani náznaky nejistot z USA nebo Číny. Poptávka po nových autech roste, což je dobrá zpráva pro české výrobce a zároveň potvrzuje očekávání, že letošní rok bude z hlediska výroby osobních aut v Česku opět rekordní,“ přidal komentář Jiří Zouhar z Automobilové expertní skupiny PwC ČR.

Důležitý podle Zouhara je pro nás zejména německý trh, kde od začátku roku vzrostly registrace meziročně o 5,2 procenta. I výhled do konce roku je zde pozitivní, a to i díky nárůstu mezd v mnoha sektorech, nízké nezaměstnanosti, minimální inflaci i příznivému kurzu eura oproti ostatním hlavním měnám.

„Mezi nejrychleji rostoucí trhy patří i Česká republika, která se tak letos řadí mezi 5 nejrychleji rostoucích trhů,“ zdůraznil Zouhar.