Prodej lihovin se vrací na loňskou úroveň

Obchodní řetězce začaly po vyhlášení zákazu tvrdý alkohol z prodeje ihned stahovat.

Obchodní řetězce začaly po vyhlášení zákazu tvrdý alkohol z prodeje ihned stahovat. Zdroj: ctk

Prodej lihovin s obsahem alkoholu 20 procent a více, na které stát kvůli otravám jedovatým metanolem vyhlásil v září dvoutýdenní prohibici, se podle obchodníků dostává na úroveň srovnatelnou se stejným obdobím loni. Série otrav, kvůli které v Česku dosud zemřelo 36 lidí a dalších sedm desítek skončilo v nemocnici, tak zřejmě měsíc před Vánoci ztrácí svůj odstrašující potenciál.

„V období po ukončení prohibice jsme stejně jako ostatní obchodníci zaznamenali propad v prodeji těchto lihovin kolem 15 procent. Do poklesu se ale promítalo i postupné nabíhání sortimentu, tak jak byl uvolňován k prodeji. Nyní se situace stabilizuje a prodeje lihovin se vracejí na úroveň loňského roku,“ řekl mluvčí tuzemské sítě Tesco Jan W. Dvořák.

Důvodem může být i to, že obchodníci se snaží zákazníky nalákat na tuzemské lihoviny ověřených výrobců prostřednictvím slev. Například lahev Tuzemáku od Stocku Plzeň je možné sehnat v ceně pod sto korun, lahev klasické Becherovky pod 115 korun.

„Lidé také hodně využívají předvánočních promočních akcí, ve kterých nabízíme dárková vánoční balení alkoholu za velmi příznivé ceny. Ani v této kategorii letos pokles prodeje neočekáváme,“ uvedla ředitelka komunikace společnosti Ahold provozující síť obchodů Albert Judita Urbánková.

Stát kvůli bezpečnosti nově vyrobených lihovin zavedl nové kolky s červeným nápisem „Nový“. Označuje produkci vyrobenou po letošním 26. září, kdy prohibice skončila. V obchodech se ale nalézají i lihoviny starší produkce označené starými kolky, u nichž obchodníci doložili rodné listy lahví včetně šarže lihu, z něhož byly vyrobeny, což dokazuje jejich nezávadnost.

Podíl produkce se staršími kolky se přitom stále snižuje a například v síti Albert předpokládají, že tyto lahve budou vyprodány do konce letošního roku. Také v Tesku jejich podíl v regálech klesá. „Nedá se přesně specifikovat, kdy by mohl být veškerý alkohol se starými kolky doprodán, jelikož se neprodává odděleně, a ani zákazníci alkohol nenakupují v závislosti na typu kolku,“ dodal Dvořák.