Prodej majetku zkrachovalé Sazky dosud vynesl desítky milionů

Sazka

Sazka Zdroj: E15 Anna Vackova

Impérium vybudované dřívějším vládcem i katem Sazky Alešem Hušákem se definitivně rozpadlo. Na nového majitele kromě loterijního byznysu zkrachovalého podniku přešel i další, mnohdy lukrativní majetek za stovky milionů korun.

Těch se jako aktiv nesouvisejících s loteriemi nový majitel postupně zbavuje. Jednou z prvních položek, která změnila vlastníka, byly pověstné luxusní vozy Bentley. „Sazka sázková kancelář již prodala značnou část majetku, který přímo nesouvisel s hlavním předmětem jejího podnikání. Konkrétně už nevlastní akciové společnosti Arkadia, Agro Tera a (vinařství) Kolby. Na prodeji dalšího nepotřebného majetku nadále intenzivně pracujeme,“ uvedl mluvčí nové Sazky Václav Jalovecký.

Pověstné vinařství Kolby s tratěmi v jihomoravských Pouzdřanech koupila společnost Rosso Steel. Cena podle dřívějších informací Hospodářských novin činila 45 milionů korun. Majitelem podniků Arkadie a Agro Tera se stala nizozemská společnost Canero. Firmy vlastnily pozemky, v prvém případě u rodného Hušákova Turnova, ve druhém u Rudné u Prahy. V obou lokalitách plánoval Hušák stavbu zábavních parků.

Sazka sázková kancelář je stále majitelem společnosti KPS Media. Firma zajišťovala výrobu pořadů pro bývalou mateřskou Sazku i pro televizní kanál Nova Sport a českou verzi Eurosportu. Provozuje také veškeré televizní technologie v O2 areně a vytváří program na videokostku a displejové systémy.

Vlastní také ruskou pobočku zkrachovalé Sazky Sazka International provozující loterie a podobné hry prostřednictvím loterijního on-line systému a společnost Sportlease, které mimo jiné vlastní podíl ve skiareálu ve Špindlerově Mlýně. Nová Sazka má stále dvoutřetinový podíl ve firmě spravující terminály původní Sazky Gtech Czech Republic a podíl 0,07 procenta v sesterské firmě zkrachovalé Sazky, Bestsportu. Rovněž nová Sazka stále vlastní zámek v Rabštejně nad Střelou.

„Je na rozhodnutí majitelů, které majetkové podíly zachovají a které naopak prodají. Kromě prodeje je zde i možnost integrace činností, které zajišťují, přímo do Sazky, jako tomu bylo v případě Business Centre Service,“ uvedl Jalovecký. Business Centre Service skončil jako firma v likvidaci stejně jako loni od 1. listopadu i Nadace Sazka.