Prodej nových aut do září stoupl o tři procenta

trh s automobily

trh s automobily Zdroj: profimedia.cz

Prodej nových osobních aut v Česku od ledna do září vzrostl o téměř tři procenta na 131 059 vozů. V posledních třech měsících se ale poptávka propadla. V září klesla o čtyři procenta, vyplynulo z údajů Svazu dovozců automobilů. Žebříček značek vede Škodovka, před Hyundaiem a Volkswagenem. Mezi modely se největší popularitě těšila tradičně Octavia.

První Škoda Auto si se 40 144 prodanými vozy udržela tržní podíl přes 30 procent. Následuje Hyundai s odbytem 11 688 vozů a Volkswagen s 11 011 prodanými osobními automobily. Další příčky obsadily značky Ford, Renault a Kia.

Téměř 60 procent aut nakoupily firmy, zbytek zákazníků tvořily domácnosti. Přes 56 procent prodaných vozů mělo benzinový motor, 41 procent diesel. Vedou malé vozy s téměř čtvrtinovým podílem, následuje střední třída s 19 procenty a nižší střední se 16 procenty trhu. Nejoblíbenější provedení bylo kombi s podílem 31 procent, hatchbacky měly pětinové zastoupení a MPV 15 procent.

Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia se 17 748 prodanými kusy, následuje další model Škody Fabia a Hyundai i30, které se vyrábí rovněž v tuzemsku.

Odbyt užitkových vozidel klesl o desetinu na 8286 aut. Nejvíce prodal Volkswagen, na druhé příčce skončil Ford a na třetí Fiat. Největším segmentem byla vozidla do 3,5 tuny se skříňovým provedením karoserie.

Letos v Evropě prodej aut poklesne, ale v následujících letech bude dále růst

Celkový pokles i přes zářijový nárůst zaznamenala i kategorie nákladních aut. Jejich odbyt se snížil o sedm procent na 5257 vozidel. Nejvíce prodaly značky Mercedes, DAF a MAN. Registrace nových autobusů naopak o více než sedm procent vzrostly na 538 prodaných vozidel. Vede značka SOR před Irisbusem a značkou Mercedes Benz.

Prodej motocyklů se snížil o 8,5 procenta na 13 717 strojů. Na prvním místě byla Honda s 1501 prodanými motocykly, druhá skončila Yamaha a třetí Maxon.