Prodej osobních aut v EU si v létě opět polepšil. Roste už rok

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Evropský automobilový trh v létě nadále oživoval a pokračoval v růstu, který začal před 12 měsíci. Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v červenci stoupl o 5,6 procenta. V srpnu činil meziroční nárůst 2,1 procenta, oznámilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Z velkých evropských trhů v červenci klesla pouze Francie. Podle analytiků jsou ale signály, že oživování může zpomalovat.

Počet nových registrací osobních aut v zemích EU v červenci stoupl na 1,041 milionu. V srpnu celkový růst pokračoval, z velkých trhů ale mírné snížení prodeje nastalo kromě Francie (-2,6 procenta) i v Německu (-0,4 procenta), které je největším automobilovým trhem v Evropě, a v Itálii (-0,2 procenta). Kompenzoval jej však relativně výrazný nárůst v Portugalsku a ve Španělsku. V každé ze zemí, které se složitě vypořádávaly s tvrdými úspornými opatřeními, stoupl prodej o více než deset procent. Celkově bylo za celý srpen v osmadvaceti státech EU registrováno 688 464 nových osobních aut.

Škoda zažívá úspěch díky novým modelům

Lídrem na unijním trhu byla v srpnu s podílem 28,0 procenta skupina Volkswagen. Mladoboleslavské Škoda Auto, která je součástí německého koncernu, stoupl podíl na trhu v EU na 5,2 procenta oproti 4,3 procenta loni v srpnu. Dvojkou na trhu byl francouzský koncern PSA Peugeot Citroën s 9,8 procenta, následován konkurenční skupinou Renault, které ale prodej v srpnu klesl. Pokles počtu nově registrovaných aut v srpnu zaznamenaly mimo jiné i německé koncerny Daimler a BMW Group.

Podle analytika Jana Linharta ze společnosti KPMG ČR Škoda zažívá „famózní úspěch“ díky novým modelům. „Růst prodejů o více než pětinu se projevuje i na výkonu české ekonomiky, neboť nejen samotná automobilka, ale i velká část jejích dodavatelů sídlí v České republice,“ uvedl Linhart.

Evropští spotřebitelé v uplynulých letech kvůli recesi a rostoucí nezaměstnanosti omezovali nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Díky zlepšujícím se hospodářským vyhlídkám trh už rok pozvolna oživuje. Pokles prodeje nových osobních aut ve státech osmadvacítky ACEA zaznamenala naposledy loni v srpnu.

Objevují se i skeptičtější názory. Podle analytika automobilového trhu společnosti Ernst&Young Petera Fusse jsou srpnové údaje o prodeji aut v EU druhé nejhorší pro tento měsíc za posledních 12 let. „Nejistému oživování evropského automobilového trhu podle všeho dochází dech,“ uvedl Fuss.

Podle některých názorů může pokles prodeje prémiových značek poukazovat i na změnu strategie prodeje. „Musíme najít správnou rovnováhu mezi objemem a oceněním,“ řekl v srpnu šéf BMW Norbert Reithofer. „Když omezíte objem, můžete mít lepší zisk,“ uvedl také.