Prsten s unikátním diamantem byl prodán za pět milionů korun

Téměř pět milionů korun zaplatil kupec za ručně vyrobený prsten s přírodně žlutým diamantem, jehož výroba na zakázku trvala jeden měsíc.

Téměř pět milionů korun zaplatil kupec za ručně vyrobený prsten s přírodně žlutým diamantem, jehož výroba na zakázku trvala jeden měsíc. Zdroj: ALO diamonds

Téměř pět milionů korun zaplatil kupec za ručně vyrobený prsten s přírodně žlutým diamantem, jehož výroba na zakázku trvala jeden měsíc. Šperk je z bílého zlata a kromě velkého žlutého diamantu jsou na něm umístěny menší kulaté a bagetové bílé diamanty. Samotný kámen je unikátní svým přírodním sytě žlutým zabarvením a svou váhou pět karátů.

Současně byl prodán také smaragd, jenž je svou velikostí, barvou a čistotou opravdovým unikátem s váhou přes 14 karátů. Byl zakoupen jako samostatný kámen a jeho cena se pohybovala okolo dvou milionů korun.

„Tyto šperky jsou opravdu výjimečné a to nejen díky vsazeným kamenům, ale také řemeslnému zpracování, které hodnotu šperku ještě zvyšuje, proto se dají považovat za určitou formu investice. Takové šperky označujeme jako rodinné investiční šperky,“ sdělil Alojz Ryšavý, klenotník a majitel firmy ALO diamonds, která šperk vyrobila. Klienti si podle něj podobné klenoty pořizují jako bezpečnou investici s předpokladem budoucího zhodnocení.

Smaragd, jenž je svou velikostí, barvou a čistotou opravdovým unikátem. S váhou přes 14 karátů předčí svou hodnotou nejeden diamant.Smaragd, jenž je svou velikostí, barvou a čistotou opravdovým unikátem. S váhou přes 14 karátů předčí svou hodnotou nejeden diamant. | ALO diamonds

Podle průzkumu společnosti De Beers, největšího těžaře diamantů na světě, poptávka po diamantových špercích roste. V roce 2013 se prodaly diamanty v celkové hodnotě 1,7 bilionu korun.

Rekord, za kterou byl vydražen diamant, drží Pink Star (Růžová hvězda). V roce 2013 ho síň Sotheby's v ženevské aukci prodala za 68 milionů švýcarských franků (přes 1,8 miliardy korun). V surové podobě vážil 132,5 karátu, po vybroušení má 59,6 karátu. Celosvětově nejdražší smaragd pak prodala v roce 2010 Sotheby's za téměř miliardu korun. Nese název Fancy Intense Pink a váží 24,78 karátu.