První velká řecká privatizace: Šmejc získá podíl v sázkovém monopolu

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: profimedia.cz

Řecko dnes uzavřelo dohodu o prodeji třetinového podílu v sázkovém monopolu OPAP s česko-řeckou investiční skupinou Emma Delta, jejímž členem je investor Jiří Šmejc. Oznámil to řecký ministr financí Jannis Sturnaras. Emma Delta koupí 33 procent akcií OPAP za 652 milionů eur (16,76 miliardy korun).

„První velká privatizace v naší zemi byla úspěšně dokončena,“ prohlásil ministr. Prodej rozhodujícího podílu v OPAP je v Řecku první velkou privatizací v rámci dohody o finanční pomoci s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. Letos chtějí Atény získat z privatizace 2,6 miliardy eur a bez prodeje podílu v OPAP by toho dosáhnout nemohly.

Emma Delta za třetinový podíl původně nabízela 622 milionů eur. Dnes se podle řeckých činitelů dohodla na zvýšení o 30 milionů eur, jak Atény žádaly. Emma Delta zůstala jediným zájemcem o 33 procent akcií a práva na řízení nejziskovější řecké firmy.

„Je to vyjádření důvěry v Řecko a vyzdvihuje to náš dlouhodobý závazek vůči této zemi. Jsme přesvědčeni, že uděláme z této přelomové privatizace úspěch pro všechny zúčastněné,“ uvedl k dnešní dohodě Šmejc.

Podle dohody si Řecko ponechá dividendu OPAP za loňský rok v sumě 60 milionů eur. Jeho celkový příjem z transakce tak dosáhne 712 milionů eur. I tak ale dostanou Atény méně, než je tržní hodnota podílu. Ta na základě ceny akcií OPAP z 22. dubna, kdy Emma Delta předložila první nabídku, činila 745 milionů eur. Pro vládu je ale transakce úspěch, vzhledem k tomu, že závazné nabídky podali jen dva zájemci a známější uchazeči do soutěže nakonec nešli. Šéf řecké agentury pro privatizaci HRADF Jannis Emiris označil dosaženou cenu za „vynikající“.

Privatizace OPAP je parodií, tvrdí opozice

Hlavní řecká opoziční strana Syriza ale prodej třetiny OPAP ostře kritizovala. „Tento tendr je parodií. Skončil jako ponižující nabídka jednoho uchazeče a ukázal, že státní majetek se neprodává, ale rozdává zadarmo,“ uvedla Syriza. „Sleva odráží riziko země a problémy kolem monopolu OPAP,“ konstatoval k výsledku analytik řecké Eurobank Stamatis Draziotis.

Skupinu Emma Delta vede Šmejc spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem, synem rejdaře a jednoho z nejbohatších Řeků Dimitrise Melisanidise. Dalšími partnery jsou řecký podnikatel Christos Kopeluzos, ruská investiční společnost ICT Group a český fond KKCG.

OPAP má od vlády monopol na sportovní sázení do roku 2020 a na loterijní sázky do roku 2030. Vlastní také exkluzivní práva na provozování videoloterijních terminálů (VLT) v zemi. OPAP nemá dluhy a je nejziskovější firmou v Řecku. V nejbližší budoucnosti ji ale podle analytiků čeká prudký pokles zisku, zejména proto, že vláda v lednu uvalila na hrubé příjmy ze sázek daň 30 procent.

Šmejc se v roce 1993 stal jednatelem a ředitelem firmy PUPP Consulting. V roce 1995 zastával pozici obchodního ředitele společnosti Middle Europe Finance. Do konce roku 2004 byl 34procentním vlastníkem skupiny TV Nova. V roce 2004 začal působit ve skupině PPF a v roce 2005 se stal jejím akcionářem. Letos prodal pětiprocentní podíl v PPF a získal 13,37 procenta ve společnosti Home Credit, nejcennějšího aktiva PPF.