Real Madrid je opět nejcennějším sportovním klubem světa

Stadion Realu Madrid

Stadion Realu Madrid Zdroj: dmoz via Flickr

Magazín Forbes zveřejnil aktuální žebříček 50 nejcennějších sportovních klubů na světě. Už potřetí za sebou zvítězil španělský fotbalový celek Real Madrid, přestože celkově žebříčku dominují kluby z amerických soutěží, jako je liga amerického fotbalu NFL, baseballová MLB a basketbalová NBA. V první desítce jsou jen tři kluby, které nepůsobí v USA.

Hodnota madridského velkoklubu je 3,26 miliardy dolarů. Královský tým porazil i klub amerického fotbalu Dallas Cowboys a baseballový New York Yankees. Oba slavné americké týmy jsou shodně na druhém místě s hodnotou 3,2 miliardy dolarů.

Čtvrté místo obsadila fotbalová FC Barcelona, které magazín Forbes přisoudil hodnotu 3,16 miliardy dolarů. Real Madrid, Barcelona a Manchester United jsou jedinými neamerickými celky v elitní desítce. V celém žebříčku zastupují Evropu pouze fotbalové týmy s jedinou výjimkou, jíž je stáj Ferrari působící ve formuli 1.

Nejcennější sportovní kluby 2015Nejcennější sportovní kluby 2015 | e15

Nachází se však až na 32. místě. Jediný tým v žebříčku, který nezastupuje Spojené státy či Evropu, je kanadský hokejový celek Toronto Maple Leafs na 37. pozici. Podle zjištění Forbesu je průměrná hodnota vybraných celků 1,75 miliardy dolarů, což je proti roku 2014 nárůst o 31 procent.

Důvodem tohoto zvýšení jsou především stoupající příjmy z vysílacích práv. Z tohoto hlediska je na tom nejlépe liga amerického fotbalu NFL, jež loni uzavřela nový kontrakt, který jí zaručuje roční příjem z vysílacích práv pět miliard dolarů. To je nejvíce ze všech sportovních soutěží na světě. Na druhém místě je NBA. Díky vysílacím právům ročně získá částku 2,66 miliardy dolarů.

Zámořským soutěžím mohou konkurovat pouze přední evropské fotbalové ligy. Anglická Premier League vydělává na prodeji vysílacích práv 2,7 miliardy dolarů.

Fotbalová Sparta prodělala dalších 144 milionů korun