Řecká OPAP zaplatí po zvýšení daně ze sázek 75 milionů eur navíc

Řecké euro

Řecké euro Zdroj: Duncan Hull via Flickr (CC BY 2.0)

Největší řecká sázková společnost OPAP letos kvůli připravovanému zvýšení daně ze sázení zaplatí na daních až o 75 milionů eur (dvě miliardy korun) více než loni, kdy celkově odvedla přes 600 milionů eur. Řekl to dnes generální ředitel OPAP Kamil Ziegler. OPAP spoluvlastní investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka a společnost EMMA Capital podnikatele Jiřího Šmejce.

Řecko na počátku roku uvalilo na každou sázku u OPAP poplatek pět centů, aby získalo do letošního rozpočtu 210 milionů eur a uspokojilo mezinárodní věřitele. Podnik se proti tomuto kroku odvolal k soudům. Minulý týden však vláda představila návrh zákona, který tento poplatek ruší a místo toho zvyšuje sazbu daně z hrubých výnosů z provozu sázek o pět procentních bodů na 35 procent.

Ziegler na dnešní valné hromadě OPAP řekl, že proti zvýšení daně se firma nijak bránit nemůže. „Tato daň je však zdaleka nejvyšší v Evropě,“ dodal šéf OPAP podle agentury Reuters. Řekl, že společnost již zvažuje, jak dopad zvýšené daně minimalizovat.

Vláda v Aténách rovněž očekávala, že dalších 100 milionů eur získá zdaněním videoloterijních terminálů, které chtěla OPAP zavést už loni v létě. Kvůli tuhé regulaci těchto terminálů ale firma tento projekt pozastavila. Ziegler vládu vyzval, aby regulaci zmírnila, protože stát i firma kvůli nelegálním videoloteriím ztrácejí stovky milionů eur ročně.