Řecko by rádo přilákalo dalších deset milionů turistů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: John D. Carnessiotis, Flickr.com (CC-BY-SA 2.0)

Řecká vláda sází na to, že její ekonomické obtíže pomůže vyřešit turistický boom. Je přesvědčena, že se jí v příští dekádě podaří počet zahraničních návštěvníků zvednout o padesát procent na více než třicet milionů. Aby zájem prázdninových hostů podpořila, slibuje miliardové investice do cestovního ruchu.

Turismus se na řeckém HDP podílí zhruba z šestiny. Premiér Antonis Samaras jej označil za „první lokomotivu, která nastartovala a začala zemi vyvádět z bolestivé šestileté recese“. Na nedávné konferenci turistické asociace SETE slíbil, že na podporu turismu v příštích šesti letech vyčlení tři miliardy eur. Finance by měly jít na velké infrastrukturní projekty. Soukromý sektor k tomu v tomto období každoročně vynaloží tři miliardy, je přesvědčen předseda vlády.

Plánuje se mimo jiné výstavba velkých konferenčních center v Aténách a Soluni a rozvoj kotvišť pro velké výletní lodě. Kabinet doufá, že se tento druh turistiky v budoucnu stane klíčovým zdrojem příjmů v odvětví. Premiér tvrdí, že počet přístavišť by měl v nejbližších letech stoupnout z 32 na sedm desítek a během dekády překonat stovku.

Přibude přímořských rezortů

Počítá se i s dalším rozvojem přímořských rezortů. Jeden velký aktuálně vzniká na ostrově Korfu. Společnost NCH Capital zaplatí 23 milionů eur za pronájem a 75 milionů vynaloží na rozvoj hotelu, prázdninových domků a přístaviště. Jde o první zahraniční investici na státem vlastněném pozemku za posledních patnáct let, uvedla agentura Bloomberg.

Další americká společnost, Oaktree Capital Group, na jaře podepsala s řeckým hotelovým vlastníkem Sani smlouvu o společném rozvoji šesti luxusních rezortů. „Pro Řecko je velmi pozitivní, že se tu rozhodl investovat tak velký fond jako Oaktree. Potvrzuje to důvěru investorů vůči Řecku,“ podotkl zástupce řecké firmy.

ŘeckoŘecko|E15

Vláda výhledově plánuje sektoru pomoci i jinak, hodlá vyslyšet stížnosti podnikatelů na vysoké daně. „Postupně přejdeme k nižším daňovým sazbám. Proces bude tak pomalý, jak bude nutné, abychom se vyhnuli návratu rozpočtových deficitů,“ uvedl Samaras.

Podle předpokladu Atén by letos země měla překonat rekord z minulého roku, kdy tam dorazilo 20,1 milionu turistů. Optimistické prognózy zatím potvrzují údaje leteckých společností, které hlásí zhruba desetiprocentní meziroční nárůst zájmu o lety do Řecka. Stoupá například počet cestujících z Perského zálivu. Očekává se také větší počet Britů, Němců či Francouzů. Představitelé země navíc věří, že současná ukrajinská krize od cesty neodradí ani ruské turisty.

V prvních třech měsících roku stoupl počet v Rusku vydaných víz o dvanáct procent,

poznamenala podle deníku Kathimerini ministryně turistiky Olga Kefalogianniová.

Podle nedávno zveřejněných statistik však útraty návštěvníků země loni v průměru poklesly o dvě procenta. Podle expertů se na tom hodně podepsal právě malý zisk z pasažérů velkých lodí. V dlouhodobém horizontu proto Atény chtějí dosáhnout nejen zmíněného nárůstu počtu přijíždějících, ale i zvýšení jejich průměrných denních výdajů o třicet procent. Vládní plány by měly během deseti let vytvořit 220 tisíc pracovních míst a navýšit příjmy státní pokladny o tři miliardy ročně.