Ředitelům rostou mzdy rychleji než ostatním

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka

Rozdíly v růstu příjmů mezi top manažery a jejich podřízenými se v Česku prohlubují. Zatímco mzdový průměr se letos v případě řadových zaměstnanců zvedl zhruba o dvě procenta, odměny v nejvyšších patrech rostly včetně bonusů třikrát rychleji. Vyplývá to z analýzy výzkumné společnosti Pedersen & Partners. Český topmanažerský standard činí 304 tisíc korun hrubého měsíčně.

Příjmy firemních top rostou ještě rychleji než loni. Tehdy manažerské výplatnice nabobtnaly o necelých pět procent. I tak zvoní zlaté éře manažerských příjmů hrana. Stále méně majitelů českých firem je totiž vyplácí pevnou mzdou. Zatímco ještě přede dvěma lety pobíralo fixní základ šest z deseti manažerů, ke konci loňského roku už to byl podle poradců Deloitte sotva každý čtvrtý.

„Přesun z fixní složky do bonusů závislých na výkonu je dnes hlavním trendem v manažerském odměňování. Do budoucna očekáváme rostoucí podíl nepeněžní složky benefitů, která byla krizí trochu utlumena,“ uvádí Daniel Soukup z PwC. I tak zatím bonusy tvoří zhruba pouhou čtvrtinu manažerských výplatnic.

Nejrychleji bohatnou šéfové v IT

Rozdíly v příjmech špiček domácí firemní exekutivy jsou značné. Podle expertů závisí klíčový údaj na výplatnici především na velikosti firmy, odvětví ekonomiky a samozřejmě i výsledcích firmy. Vůbec nejrychleji podle expertů bohatnou manažeři firem podnikajících v informačních technologiích, opačná situace je v maloobchodu.

Pokud chce manažer opravdu solidní peníze, podmínkou je působiště v hlavním městě. „Zatímco platy top manažerů jsou například ve Vídni v průměru jen zhruba o deset procent vyšší než ve zbytku Rakouska, v Praze jsou oproti ostatním regionům v Česku takřka o třetinu vyšší,“ uvádí Conrad Pramboeck z Pedersen & Partners.

Z mezinárodního srovnání manažerských výplatnic plyne, že nejblíže příjmové situaci českých generálních ředitelů mají šéfové firem na Ukrajině, kterým měsíčně přijde na účet jen zhruba o čtyři tisícovky méně. O 15 tisícovek více naopak bere průměrný šéf firmy v sousedním Polsku. S nejmenší odměnou na úrovni 160 tisíc korun se musí v rámci EU spokojit manažeři v Bulharsku.