Řekové v Česku podnikají hlavně v obchodě, mají tu 264 firem

Řecko ilustrační foto

Řecko ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Řekové, ve srovnání s dalšími zahraničními podnikateli, nejsou v České republice příliš aktivní. V pomyslném žebříčku největších a nejčastějších zahraničních majitelů českých firem se pohybují kolem padesátého místa. Řeckého vlastníka má 264 českých firem, většina z nich podniká v obchodě, cestovním ruchu nebo nemovitostech a zpravidla se jedná o malé společnosti se základním kapitálem 200 tisíc korun a obratem do jednoho milionu korun.

Jak vyplývá z databází poradenské společnosti Bisnode, řečtí podnikatelé se v Česku zaměřují na malý a střední byznys s relativně nízkou připadnou hodnotou. Tři čtvrtiny z nich podnikají v obchodu, oblasti cestovního ruchu nebo nemovitostech.

Malé firmy s orientací na export potravin jsou pro Řecko malým záchranným kruhem

„Zde bychom mohli nalézt paralelu se současnou řeckou krizí. S nadsázkou řečeno, malé firmy s orientací na export potravin jsou pro zemi, jako je Řecko, příliš malým záchranným kruhem. Současné světové ekonomice je vlastní informační charakter s kapitálem a službami s vysokou přidanou hodnotou,“ říká analytik Bisnode Michal Řičař.

Řecko by si podle jeho slov v první řadě toto mělo uvědomit a následně se přeorientovat na zajímavé investice, produkty a služby, které opravdu umí a tím nejenom cenově, ale i kvalitativně konkurovat na mezinárodním poli. Tímto způsobem postupně transformuje svou ochablou ekonomiku, přiláká nové investice a začne být produktově zajímavé.

„Navrhované škrty, restrikce a částečná privatizace jsou správné v tom smyslu, že věřitelům naznačují ochotu změny systému a ponížení přehnaných odvodů obyvatelům ze strany státu. Nicméně bezprostředně poté musí následovat nastíněný způsob, který je reálnou cestou z dluhové pasti, v níž se Řecko nachází a bez fundovaného ekonomického řešení nacházet nadále bude,“ dodává analytik Bisnode.

České firmy s řeckými majiteli podle oboru činnosti

České firmy s řeckými majiteli podle oboru činnostiČeské firmy s řeckými majiteli podle oboru činnosti|BisnodeZdroj: databáze a výpočty Bisnode