Řetězec Levné knihy má nového vlastníka: skupinu J&T

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv E15

Jeden z největších knižních řetězců, společnost Levné knihy, změnil majitele. Firma dosud vlastněná sourozenci Janem Maivaldem a Helenou Šimkovou patří od konce května nově založené společnosti Eurofactor Group, jejíž mateřská firma sídlí v lichtenštejnském Vaduzu. Levné knihy podle zdrojů deníku E15 skončily v investiční skupině J&T.

„Má se jednat o stejnou skupinu, která vlastní Neoluxor a Euromedia,“ potvrdil zdroj z knižního trhu. Zástupce Neoluxoru Petr Šašek řekl, že Levné knihy nekoupili. Fakt, že ke změně vlastnictví u Levných knih skutečně došlo, potvrzují změny ve statutárních orgánech. Mainvald ani Šimková již v představenstvu ani dozorčí radě Levných knih nefigurují.

Mainvald již loni ukončil činnost nakladatelství Československý spisovatel. Jako důvod tehdy uvedl skutečnost, že prodeji papírových knih se příliš nedaří. Podle zatím posledních dostupných výsledků Levným knihám v roce 2012 klesly meziročně tržby o 15 procent na 354 milionů korun. Zisk ale firmě provozující zhruba čtyři desítky prodejen stoupl o 13 procent na 8,5 milionu. Novému trendu odpovídá i proměna sortimentu. Na značné části ploch prodejen totiž byly knihy nahrazeny levným zbožím jako například hračkami či nádobím.

O útlumu svědčí i to, že Levné knihy v minulosti vydávaly knihy či hudební cédéčka ve vlastním nákladu, ale v poslední době od toho upustily. Podle údajů Svazu knihkupců a nakladatelů bylo předloni v Česku zhruba šest set knihkupectví se všeobecnou nabídkou a zhruba padesát oborově specializovaných knihkupectví.