Rozhoduje cena. Zájem o polské potraviny nazastavily ani skandály

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

O polské potraviny roste zájem. Polsko je druhým největším zahraničním dodavatelem potravin do České republiky. Obliba polského zboží, především díky jeho nižší ceně, neustále stoupá a jeho vzrůstající odbyt nezastavily ani aféry z poslední doby.

Polské potraviny zažívají na českém trhu doslova boom, jen v loňském roce se podle údajů Českého statistického úřadu jejich dovoz zvýšil v porovnání s rokem 2000 více než čtyřnásobně a přesáhl hranici 20 miliard korun. Nejvíce se dováží maso a masné výrobky, následují mléčné výrobky a vejce, obiloviny, zelenina a ovoce. Uvádí to zpráva Svazu obchodu a cestovního ruchu. Z Polska na český trh míří i cukrovinky, které vzbudily zatím poslední skandál. Do sušenek se totiž dostal jed na potkany.

Jed na potkany, který se dostal do sušeného mléka obsaženého v sušenkách polského výrobce Magnolia, již řeší orgány Evropské unie. Část kontaminovaných výrobků dostala do zboží vyváženého do čtyř evropských zemí včetně Česka a Slovenska. Skandál propukl minulý týden a české obchody se již jedovatých sladkostí zbavily.

Kromě českých supermarketů se kontaminované sušenky dostaly i na slovenské pulty. Slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek v reakci na toto zjištění požádal Brusel, aby zakročil. „Opakované skandály s polskými potravinami nás opravňují k doměnce, že kontrola polských potravinářů je nedostatečná,“ napsal slovenský ministr do Bruselu. Uvedl to minulý týden slovenský server Sme.sk.

„U všech potravin je třeba důsledně dodržovat kontrolu jejich bezpečnost, zdravotní nezávadnost i parametry kvality, což by mělo být převážně v kompetenci státních orgánů. Jakékoli pochybení provozovatelů potravinářských podniků (na všech úrovních dodavatelského řetězce) je třeba důrazně odsoudit. Je nutné, aby dozorové orgány všech zemí EU pracovaly důsledně a kontrolovaly potraviny již od fáze jejich výroby. Dále je nutné, aby mezi sebou jednotlivé členské státy dostatečně a pravdivě komunikovaly,“ uvádí ve své zprávě Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Již delší dobu se veřejně spekuluje o možném zákazu dovozu všech polských potravin, je tento krok možný, ale velmi obtížně proveditelný. „Česká republika může zakázat dodávky pouze takových produktů, které byly odpovědnými orgány vyhodnoceny jako zdravotně závadné. Pak funguje systém rychlého varování RASFF,“ uví svaz.

Čtěte více o skandálech s polskými potravinami: