Ruská vodka zlevní. Zdražování prý zvýšilo spotřebu náhražek

Ilustrační foto (Ruská likérka Marposadskij spirtzavod)

Ilustrační foto (Ruská likérka Marposadskij spirtzavod) Zdroj: Verdlanco, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

Poprvé za poslední roky vodka v Rusku v novém roce nezdraží, ale naopak zlevní. Alespoň pokud jde o minimální ceny, které určují úřady. Ty se přitom až dosud snažily bojovat proti nadměrnému pití zdražováním. Protialkoholická sdružení už vyzvala Kreml, aby chystanému zlevnění zabránil, protože s lacinější vodkou se podle nich nepovede splnit slib prezidenta Vladimira Putina, že v Rusku prodlouží průměrnou délku života.

„Vodce dovolili zlevnit!“ napsal vládní list Rossijskaja gazeta. „Úřady připravily překvapení: od 1. února 2015 se minimální ceny vodky snižují. Půl litru vodky bude v obchodě stát nejméně 185 rublů, namísto 220 rublů (asi 70 místo 84 Kč),“ napsal populární list Komsomolskaja pravda a ujistil své čtenáře, že příslušný výnos už byl podepsán a úředně vyhlášen.

Zlevnění se jiných lihovin netýká, a tak zájemci o koňak i příští měsíc za půllitrovou láhev zaplatí nejméně 322 rublů (asi 124 Kč) a za brandy pak ekvivalent 111 Kč. Překvapivé zlevnění vodky podle deníku souvisí s nedávným vyjádřením prezidenta Vladimira Putina, že ustavičné zdražování vodky vedlo k tomu, že stoupla spotřeba různých náhražek.

Úřední minimální ceny vodky během posledních let stouply na více než dvojnásobek, z 98 na 220 rublů. Ale to už byla hranice, kdy „lidé začali rublem hlasovat pro horší, ale lacinější výrobek“, poznamenal list. Odhaduje se, že jen polovina loňské spotřeby lihovin v Rusku připadala na legální (a tedy zdaněnou) vodku.

Spotřeba legálních lihovin klesla

Ruské úřady před časem vyhlásily další tažení proti vysoké spotřebě alkoholu, který statisícům Rusů zkracuje život. Spolu s rychle stoupajícími cenami vodky začala ve statistikách mírně klesat i spotřeba lihovin.

Úřady ale nemají podchyceny údaje o výrobě a spotřebě nelegální, nezdaněné vodky, ani načerno páleného alkoholu v domácích podmínkách. Experti varovali, že zdražování legální, bezpečné vodky povede i k růstu počtu případů otravy z nekvalitních náhražek jako za časů částečné prohibice na konci sovětské éry.

Letos na jaře vyvolal rozruch případ ze sibiřské vesnice Krasnyj velikan u jezera Bajkal, kde nejméně 11 lidí zemřelo po otravě nekvalitním alkoholem. Teď je sice otázkou, zda se snížení úřední ceny promítne i do reálné ceny na pultech obchodů, ale přinejmenším je naděje, že k dalšímu zdražení „úřední vodky“ letos nedojde.