Rusko nestojí o evropské brambory. Zakázalo i dovoz z Čech

brambory, zelenina, ilustrační foto

brambory, zelenina, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Obavy ze škůdců, kteří se údajně vyskytují v bramborách z Evropské unie, přivedly Rusko k zákazu dovozu. Představitelé Evropské komise o problému na zasedání výboru Světové obchodní organizace odmítla bavit.

Rusko od pondělka 1. července zakazuje dovoz brambor ze zemí Evropské unie, a to kvůli výskytu „škůdců“ ohrožujících bezpečnost potravin. Oznámila to dnes vládní agentura Rosselchoznadzor. Podle jejího mluvčího jde o „dočasné“ opatření.

Šéf agentury Sergej Dankvert si stěžuje, že Evropská unie nedbá na bezpečnost dodávek, ačkoliv dochází k opakovaným, „systematickým“ pokusům vyvézt do Ruska nakaženou produkci. Představitelé Evropské komise se ale tento týden odmítli o problému bavit na zasedání výboru Světové obchodní organizace pro sanitární a fytosanitární opatření.

Agentura tvrdí, že od roku 2010 objevila v zásilkách brambor z Belgie, Británie, Česka, Finska, Francie, Litvy, Německa, Nizozemska a Španělska ve více než stovce případů tři druhy škůdců. Odvrátila tak pokusy dovézt do Ruska skoro 12 tisíc tun takto nakažených brambor.

„Budeme ochotni obnovit obchod, ale až poté, co dostaneme podrobné informace, z jakých míst pocházejí tyto brambory,“ dodal Dankvert. Rusko loni podle statistických údajů dovezlo přibližně 460 tisíc tun brambor, vesměs z Nizozemska, Belgie a Francie.