Rusové si na úřadech stěžují na růst cen potravin po vyhlášení sankcí

Americké potraviny v Moskvě

Americké potraviny v Moskvě Zdroj: CC: CC-BY-SA-3.0/Pandukht/wikimedia.org

Ruské úřady dostávají stále víc stížností na růst maloobchodních cen po zablokování dovozu potravin z Evropy. O desítky rublů rostou ceny masa, zejména drůbežího, ale i mléka a sýrů, ovoce a zeleniny. Zvlášť znepokojivá situace je údajně v Kaliningradské oblasti, která se zbytkem Ruska nesousedí a je z velké části závislá na dovozu z pobaltských států a Polska.

Výnos blokující dovoz potravin ze zemí Evropské unie vydal Kreml v reakci na protiruské sankce, které EU a USA vyhlásily jako trest za vměšování Moskvy do ukrajinské krize. Ruská obchodní inspekce bezprostředně po vyhlášení embarga zahájila každodenní sledování trhu ve snaze zabránit šíření nákupní paniky a skokovému růstu cen. V řadě měst fungují „horké linky“, jejichž prostřednictvím si kupující mohou stěžovat.

Podle Interfaxu stížností přibývá, třetina z nich se týká růstu cen drůbežího masa. Kilogramová cena kuřecích prsou se například zvýšila z dosavadních zhruba 200 rublů, tedy 116 korun o 30 až 100 rublů, což je 17 až 58 korun. Mléko, které v obchodech stálo kolem 40 rublů, tedy 23 korun, zdražilo leckde o 15 až 22 rublů, což je osm až 13 korun. Cena za kilo sýra se zvýšila z 280 rublů, tedy 162 korun o 55 až 200 rublů, což je 32 až 116 korun.

Výrazně údajně stouply ceny lososa a dalších ryb, znatelný růst cen zaznamenali kupující i v obchodech s ovocem a zeleninou. Růst cen je podle Interfaxu patrný hlavně v řetězcích.

Většina z velkých měst

Nejvíc stížností kontroloři zaznamenali ve velkých městech, třetina jich prý přišla z Moskvy. Velké problémy embargo na dovoz potravin působí obyvatelům Kaliningradské oblasti, enklávy sevřené mezi Litvou a Polskem, která s ostatním ruským územím nesousedí. Na hraničních přechodech s Litvou se podle kaliningradských médií tvoří obrovské fronty, protože ruští celníci u každého zboží prověřují zemi původu.

Zásobování kaliningradských obchodů je v mnoha případech závislé na dovozu ze zemí EU. Týká se to zejména polského ovoce a zeleniny. Ruský ministr obchodu Nikolaj Fjodorov podle Interfaxu obyvatelům Kaliningradské oblasti slíbil, že režim sankcí se v jejich případě bude řešit „odděleně“.