Sazka letos vydělá stovky milionů

Sazka

Sazka Zdroj: E15 Anna Vackova

Po loňské ztrátě 267 milionů korun se letos Sazka sázková kancelář za celý rok přehoupne do černých čísel. A nebudou nízká. „Hrubý provozní zisk (EBITDA) se bude za rok 2012 určitě pohybovat v řádu stovek milionů korun,“ uvedl mluvčí společnosti Václav Jalovecký.

Loňská ztráta byla způsobena zejména náklady na převzetí podniku staré, zkrachovalé akciové společnosti Sazka vlastněné sportovními svazy. V posledních měsících loňského roku ale začaly stoupat tržby od sázejících, kteří loni v době největších potíží staré Sazky od sázení ustoupili. I díky tomu je nástupce staré Sazky od letošního prvního čtvrtletí v zisku, byť jeho přesnou výši firma nezveřejnila. Tržby nové Sazky z loterijní činnosti, zahrnující zejména Sportku, Euromiliony a Šanci, za tři čtvrtletí letošního roku činí 4,24 miliardy korun.

Zhruba sedmdesát procent, téměř tři miliardy, pochází ze sázek u tradiční vlajkové lodi staré i nové Sazky, Sportky. Za celý loňský rok přitom lidé u Sportky prosázeli pouze 2,22 miliardy. Podíl nové Sazky na trhu číselných loterií se tak dlouhodobě pohybuje kolem 95 procent.

Toto postavení neohrozily ani nové hry – Fortuna Loto a Fortuna SuperLoto a Tipšestka. Podíl Fortuny v poslední době činí kolem pěti procent, podíl Tipšestky se pohybuje v řádech desetin procenta.

„Pozitivní výsledky mají nepochybně celou řadu příčin. K nim patří i radikální snížení nákladů, síla značky, oživení prodejní sítě, inovace některých produktů či reklamní strategie, podpořená spoluprací s Jaromírem Jágrem,“ uvedl Jalovecký.
Výsledky jsou tak optimistickou zprávu pro skupinu KKCG, která se před třemi týdny stala jediným majitelem sázkové společnosti. Ke svému polovičnímu podílu přikoupila i druhou polovinu od PPF Petra Kellnera. Částku za transakci obě strany nezveřejnily. Loni KKCG a PPF koupily podnik staré Sazky od insolvenčního správce Sazky za 3,81 miliardy korun.