Sázky na Eurojackpot jsou od října nejvyšší

Sázková společnost Sazka od 4. října v tuzemsku přijímala sázky na vítězná čísla evropské loterie Eurojackpot s miliardovými výhrami. V prvním slosování 10. října žádný Čech nevyhrál.

Sázková společnost Sazka od 4. října v tuzemsku přijímala sázky na vítězná čísla evropské loterie Eurojackpot s miliardovými výhrami. V prvním slosování 10. října žádný Čech nevyhrál. Zdroj: CTK

Po sedmi měsících od chvíle, kdy si Češi mohli poprvé vsadit v některé z nadnárodních loterií, se i v tuzemsku hraje o miliardy. Přestože se však v pátek hrálo v Eurojackpotu o téměř maximální jackpot 2,469 miliardy korun, lidé minulý týden prosázeli 40,3 milionu korun. To je oproti předchozímu týdnu mírný propad. Na sázkové šílenství to tak zatím nevypadá.

„Vysvětlujeme si to finanční vyčerpaností sázejících. Jsme v období před výplatami a sázející nedokázali udržet výši svých sázek. Navíc šlo o dva zkrácené pracovní týdny za sebou, kdy volné pracovní dny znamenají i omezení provozu terminálové sítě,“ říká mluvčí Sazky, která má pro provozování Eurojackpotu v Česku licenci, Václav Friedmann.

Volné pátky prvního a osmého se projevily zřejmě i tím, že v minulých dvou týdnech vzrostly přijaté sázky na počátku týdne v pondělí a úterý. „Naopak konec týdne byl nižší. Zřejmě větší část sázejících měla naplánované jiné aktivity, nebo již docházely rodinné rozpočty,“ podotkl.

Sazka, která získala licence ke hře po rok a půl dlouhém vyjednávání s provozovateli loterie i tuzemským ministerstvem financí, může být i tak spokojená. Sázky na Eurojackpot v posledních třech týdnech oscilují kolem čtyřiceti milionů korun, což je nejvíce od loňského října, kdy hra odstartovala. V posledních dvou týdnech ale mírně klesly tržby z hlavní hry Sazky, Sportky s více než padesátiletou tradicí. Nyní se pohybují mírně pod 90 miliony týdně, zatímco v předchozích týdnech to bývalo i přes sto milionů.

Podle mluvčího Sazky ale pokles sázek u Sportky neznamená, že by Eurojackpot v Česku kanibalizoval Sportku. „Poslední dva týdny byly ovlivněny hlavně pátečními svátky. Ve Sportce navíc poslední dubnovou neděli padly jackpoty v prvním i druhém tahu,“ míní Friedmann. Sportce by nyní navíc měla podle něj pomoci i dopředu naplánovaná kampaň a soutěž o věcné ceny.

Vsazené částky a výše EurojackpotuVsazené částky a výše Eurojackpotu|E15, pramen Sazka