Síť Barceló otevírá v Praze hotel Wilson. Na místě, kde léta nikdo neuspěl

Pražský hotel Wilson sítě Barceló

Pražský hotel Wilson sítě Barceló Zdroj: Barcelo

Praha bude mít od pondělí příštího týdne další pětihvězdičkový hotel. Stane se jím hotel Wilson na rohu magistrály a Václavského náměstí. Provoz zajistí španělský řetězec Barceló, který tak poprvé v tuzemsku vstupuje do nejvyšší hotelové kategorie. Wilson už je součástí jeho rezervačního portálu.

Barceló se dohodl na nájmu s majitelem budovy, kterým je společnost Rephana Hotels z holdingu Rephana Reality. Celkem hotel nabídne třiapadesát pokojů.

„Tento nový projekt je součástí plánované expanze řetězce. Snažíme se upevnit postavení v místech, kde se již naše hotely nachází a o kterých si myslíme, že jsou pro nás prioritní, což je případ Prahy,“ uvedl ředitel Barceló Hotels & Resorts pro střední Evropu José Ramón Álvarez-Cervela. Česká republika se pro firmu stane s pěti hotely po domovském Španělsku nejdůležitějším trhem v Evropě.

Hoteliéři investují

Čtyři ubytovací zařízení má v Praze a jedno v Brně. Rodina Barceló otevřela první hotel v Praze v roce 1993. Nyní se snaží využít boom cestovního ruchu, který Praha v posledních letech zažívá. Za loňský rok do hotelů v hlavním městě zavítalo 6,6 milionu hostů, meziročně o půl milionu více. Drtivou převahu přitom mají cizinci.

Toho využívají i další hoteliéři. Výrazným rozšířením například prochází hotel Yasmin v ulici Politických vězňů, hoteliér Jan Dubský zase chystá otevření pětihvězdičkového zařízení ve Zlatnické ulici. Deset milionů eur investoval do vylepšení svého staršího hotelu v Praze 4 i řetězec Barceló. Celkem má Praha necelou padesátku pětihvězdičkových hotelů a přes dvě stě čtyřhvězdičkových.

Šéf sítě Barceló Alejandro Martín Álvarez (42) je přesvědčen, že horní část Václavského náměstí je pro hotel ideálním místem.

Někdejší Dům potravin na horním rohu Václavského náměstí u magistrály byl dlouho zakletý, žádný byznys se tam příliš neuchytil. Proč na toto místo spoléháte vy?

Pro hotel je naopak taková pozice výhodná. Blízkost hlavního nádraží, hned vedle stanice metra, v centru dění a pohled na sochu svatého Václava, Národní muzeum nebo Státní operu jsou bonusem navíc.

Spoléháte i na to, že si Španělé v zahraničí hledají své národní řetězce?

Nejenom. Je pravda, že preferují Barceló jako svůj národní řetězec, který znají, ale naše klientela je širší.

Jak vypadá tuzemský hotelový trh z hlediska zisku v porovnání s ostatními metropolemi?

Praha se stále drží mezi nejpřitažlivějšími městy v Evropě. Památky jako Pražský hrad, ale i další patří k historickému dědictví celého lidstva. Praha také láká každoročně na řadu kulturních akcí, což turisté oceňují.