Skandál s masem se rozrůstá - koňské hovězí děsí Francii

Victor Ponta

Victor Ponta Zdroj: reuters

Rumunský premiér Victor Ponta tvrdí, že podvody s koňským masem vydávaným za hovězí nemají původ v jeho zemi. Francouzská vláda mezitím předvolala představitele masného průmyslu ke krizovým rozhovorům.

Rumunsko ročně vyveze koňské maso v ceně deseti až dvanácti milionů eur. Ponta ale jednoznačně odmítl nařčení, že dvoje jatka v zemi prodávala koninu evropským potravinářským firmám. „Ze všech dat, která nyní máme, vyplývá, že nedošlo k porušení evropských pravidel ze strany rumunských společností nebo na rumunském území,“ řekl premiér novinářům.

Jen ve Francii stáhlo z prodeje sedm řetězců mražené, údajné hovězí, výrobky značky Findus. Podle dosavadního vyšetřování má maso dodané francouzskou firmou rumunský původ. „Je zcela jasné, že francouzská společnost neměla žádný přímý kontrakt s rumunskou. Musí být zjištěno, kde byl spáchán podvod a kdo za něj zodpovídá,“ uvedl však Ponta.

Falešné hovězí se našlo i v Británii a ve Švédsku. Podle posledních informací může být do skandálu zapleteno šestnáct zemí. Veterináři upozorňují, že konina obecně nepředstavuje zdravotní riziko. Panují ale obavy, že maso může obsahovat fenylbutazon používaný při léčbě poranění pohybové soustavy. Zvířata léčená tímto přípravkem nesmějí být použita k potravinářským účelům.