Skandál v Německu: diskont Aldi nahlížel zákaznicím pod sukně

Aldi

Aldi

Manažeři poboček německého diskontu Aldi pomocí skrytých kamer tajně filmovali zákazníky. Jak ukázaly videozáběry, šéfové provozoven se zaměřovali hlavně na mladé ženy v krátkých sukních nebo s výstřihem. Skandál, o kterém mluví celé Německo, odhalil časopis Spiegel.

Zaměstnanci provozoven Aldi se zaměřovali hlavně na mladé ženy, které měly krátkou sukni, nebo se nahýbaly pro zboží a odhalovaly tak svůj výstřih, píše se v textu Spiegelu. Videa pak byly vypáleny na CD nosiče a zaměstnanci si je navzájem vyměňovali mezi sebou, zjistil časopis.

Společnost Aldi-Jih zjištění nekomentovala, uvedla pouze, že „v některých případech mohlo dojít k chybám“. Pokud by se podezření potvrdila, vyvodila by z toho společnost důsledky. K tajnému filmování klientů mělo dojít v provozovnách Aldi v jihoněmeckém státě Hessensku ve městech Frankfurt a Duisburg.

Aldi připouští, že u pokladen používá bezpečnostní kamery navzdory tomu, že už kvůli tomu čelila právním sporům. Na videjích jsou vidět kraditní karty nakupujících. Aldi tvrdí, že jsou kamery umístěny na taková místa, aby u pokladen nebyly platební karty vidět a tedy nešel přečíst jejich PIN ani číslo. Videa poskytnutá Spiegelu ale zřetelně ukazují záběry, jak klienti platí kartou.

Podle Petera Schaara, státního úředníka, který se zabývá ochranou osobních dat, jsou praktiky Aldi právně minimálně sporné. Aldi se brání, že kamery potřebuje pro ochranu svých zaměstnanců před nebezpečnými situacemi jako je přepadení.

Situace je odlišná v severní odnoži Aldi. Tamní obchody také chrání bezpečnostní kamery, nejsou ale umístěné v blízkosti pokladen. Obě společnosti patří stejnému majiteli, jsou ale provozovány odděleně.